Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra navrhuje zmeniť podmienky preverenia policajta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Policajta možno v súčasnosti preveliť aj bez jeho súhlasu iba na plnenie úloh Policajného zboru uložených pri vyhlásení bezpečnostného opatrenia na ochranu života, zdravia alebo práv iných osôb.

Bratislava 3. januára (TASR) - Prevelenie policajta aj bez jeho súhlasu by mohlo byť po novom možné i v prípade, ak si to vyžaduje dôležitý záujem štátnej služby. Ministerstvo vnútra (MV) to navrhuje v novele zákona o štátnej službe, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Navrhovanou úpravou chce rezort riešiť situácie z praxe, keď je útvar v určitom období personálne oslabený, napríklad v dôsledku neprítomnosti policajtov z dôvodu materskej dovolenky, dlhšej dočasnej neschopnosti pre chorobu či získavania kvalifikácie. "Ide o dlhodobejšie neprítomnosti, počas ktorých takíto policajti napriek skutočnosti, že nevykonávajú služobnú činnosť, zostávajú ustanovení vo funkcii, a teda ich funkcie nie je možné ani dočasne obsadiť iným policajtom," zdôvodnil.

Policajta možno v súčasnosti preveliť aj bez jeho súhlasu iba na plnenie úloh Policajného zboru uložených pri vyhlásení bezpečnostného opatrenia na ochranu života, zdravia alebo práv iných osôb. Prevelenie je možné najviac na šesť mesiacov za 12-mesačné obdobie, a to i na činnosti, ktoré nevyplývajú z funkcie, do ktorej bol policajt ustanovený alebo vymenovaný.

Ak si to situácia vyžaduje, možno policajta s jeho súhlasom preveliť aj na dlhší čas ako šesť mesiacov. Najdlhšie však na jeden rok.

Cieľom predloženej novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru má byť zatraktívnenie štátnej služby policajtov a zvýšenie transparentnosti pri jej vykonávaní. Do polície by sa podľa návrhu mohli opäť prijímať už 18-roční uchádzači. Legislatíva upravuje tiež požiadavky na policajtov a podobu majetkových priznaní. Zvýšiť sa má aj príspevok na bývanie a zaviesť sa má náborový či motivačný príspevok.