Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Režim na priechode Vyšné Nemecké sa vracia do stavu pred vojnou

Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom, vpravo im pomáha príslušník finančnej správy, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Príslušníci, ktorí vykonávajú hraničné kontroly, sa tak môžu zamerať na prechádzajúce dopravné prostriedky, ako napríklad osobné vozidlá či autobusy.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Režim na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa vracia do stavu pred vypuknutím vojny na Ukrajine. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Pre vypuknutie vojnového konfliktu pristúpil Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru vo februári tohto roka k úprave režimu na hraničnom priechode a umožnil vstup po dohode s Finančnou správou SR aj peším osobám. Od 15. septembra sa však priechod vracia k bežného režimu kontrol, a to z dôvodu šetrenia síl a prostriedkov štátu.

Príslušníci, ktorí vykonávajú hraničné kontroly, sa tak môžu zamerať na prechádzajúce dopravné prostriedky, ako napríklad osobné vozidlá či autobusy. Peší odídenci budú môcť naďalej využívať hraničné priechody Ubľa a Veľké Slemence.

"Ak by sa situácia na hraniciach zmenila a bol by predpokladaný nárast počtu peších prichádzajúcich, opätovné prinavrátenie k režimu vybavovania ako počas začiatku vojny na Ukrajine by bolo otázkou pár hodín," uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Najväčší hraničný priechod medzi Slovenskom a Ukrajinou - Vyšné Nemecké - bol od začiatku vojny na Ukrajine hlavným tranzitným bodom, cez ktorý odídenci na naše územie prichádzali.