Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Slovensko predpokladá nárast nelegálnej migrácie

Ilustračné foto. Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky

Štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Vendelín Leitner to uviedol vo svojom vystúpení na utorkovej videokonferencii Salzburského fóra. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Bratislava 28. júna (TASR) - Slovensko v najbližších mesiacoch predpokladá nárast nelegálnej migrácie. Dôvodom sú aj faktory ako zlá bezpečnostná, ekonomická a environmentálna situácia v domovskej krajine, ktorú nelegálni migranti opúšťajú. Štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Vendelín Leitner to uviedol vo svojom vystúpení na utorkovej videokonferencii Salzburského fóra. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Najčastejším partnerom pri readmisiách z tretích krajín je pre Slovensko podľa Leitnera Ukrajina. "Čísla nelegálnych vstupov na územie Slovenska z Ukrajiny z roku 2021, kedy Ukrajina prevzala 171 osôb z celkového počtu 190, poukazujú na rokmi vybudované a spoľahlivé partnerstvo. Najväčšiu časť nelegálnej migrácie na územie Slovenska však netvorí nelegálne prekročenie pozemnej hranice s Ukrajinou, ale tranzitná migrácia zo západného Balkánu," skonštatoval.

Ministerská videokonferencia sa konala pri príležitosti ukončenia polročného predsedníctva Poľskej republiky. Hlavnými témami diskusných príspevkov boli hybridné hrozby a používanie migrácie zo strany bieloruského režimu.

Okrem členských štátov Salzburského fóra sa online konferencie zúčastnili ministri a zástupcovia krajín západného Balkánu, minister a zástupcovia Moldavska.