Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Medzi opatrenia pre COVID-19 patrí aj zatvorenie kúpeľov a wellness

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Caban

V piatok ráno o 7:00 na Slovensku vstúpili do platnosti ďalšie opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Bratislava 13. marca (TASR) – Medzi opatrenia súvisiace s výskytom ochorenia COVID-19 patrí aj zatvorenie kúpeľov, pokiaľ nejde o liečbu navrhnutú lekárom, a wellness v hotelových zariadeniach na Slovensku. TASR to v piatok potvrdil hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. Nariadenie platí od piatka až do odvolania.

"Zakazuje sa prevádzka týchto zariadení:
prírodné a umelé kúpaliská,
telovýchovno-športové zariadenia,
zariadenia starostlivosti o ľudské telo,
zariadenia pre deti a mládež vrátane zariadení starostlivosti o deti do troch rokov, okrem zariadení sociálnych služieb, zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a špeciálnych výchovných zariadení,
prevádzky verejného stravovania, ktorými sú cukrárne, bistrá, kaviarne, bary a podobné zariadenia verejného stravovania, okrem reštaurácií a stánkov s rýchlym občerstvením,
wellness centrá vrátane bazénov v ubytovacom zariadení,
prevádzky zábavného charakteru, ktorými sú napríklad kasína, kiná a iné
prevádzky voľnočasového charakteru, napríklad lyžiarske strediská a rekondičné pobyty.

Toto opatrenie neplatí pre prírodné liečebné kúpele a kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára,"
komentoval Lazarov.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR doplnil, že reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením môžu byť otvorené len v čase od 6.00 h do 20.00 h. V obchodnom dome sa cez víkend povoľuje iba činnosť lekární, predajní potravín, reštaurácií, stánkov s rýchlym občerstvením, drogérií a novinových stánkov. "Toto opatrenie je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorení COVID-19, spôsobených novým koronavírusom (SARS-CoV-2), v Slovenskej republike," uviedol ÚVZ SR, pričom zdôrazňuje, že cieľom opatrenia je ochrana zdravia ľudí a predchádzanie úmrtiam.

Nový koronavírus spôsobuje akútnu infekciu dýchacích ciest. Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií sa môže končiť úmrtím.

V piatok ráno o 7:00 na Slovensku vstúpili do platnosti ďalšie opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Pre osobnú dopravu sú zatvorené všetky tri medzinárodné letiská, zastavená je aj medzinárodná vlaková i autobusová doprava.

Dopravné obmedzenia sa netýkajú dovozu a zásobovania. Pribudli tiež kontroly na hraničných priechodoch a povinná 14-dňová karanténa pre občanov SR vracajúcich sa zo zahraničia. Opatrenia prijal vo štvrtok (12. 3.) ústredný krízový štáb.