Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MV SR odporúča pri odchode zo SR na dlhšie vzdať sa dočasného útočiska

Na archívnej snímke utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR František Iván

Na vzdanie sa dočasného útočiska na Slovensku treba doručiť na migračný úrad vlastnoručne podpísané vyhlásenie.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Rezort vnútra odporúča vzdať sa statusu dočasného útočiska osobám, ktoré sa rozhodnú opustiť územie Slovenskej republiky na dlhší čas alebo sa vracajú na Ukrajinu. Štátu to umožní na základe relevantných dát efektívnejšie nastaviť procesy spojené s pomocou utečencom z Ukrajiny. Do začiatku augusta sa dočasného útočiska vzdalo 4410 ľudí, z toho 4398 odídencov s ukrajinskou štátnou príslušnosťou. Doteraz ho celkovo získalo vyše 88.000 žiadateľov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Osoby, ktoré sa statusu dočasného útočiska vzdajú, nemusia mať obavu, že sa tým skomplikuje jeho opätovné získanie. Zákonom nie je vymedzená ani maximálne, ani minimálne časové rozmedzie, ktoré by bolo nutné dodržať medzi vzdaním sa statusu dočasného útočiska a možnosťou jeho požiadania,"
vysvetlil rezort.

Na vzdanie sa dočasného útočiska na Slovensku treba doručiť na migračný úrad vlastnoručne podpísané vyhlásenie. Poslať ho možno na mail po.mu@minv.sk spolu s naskenovaným vydaným preukazom odídenca a kópiou cestovného alebo iného identifikačného dokladu. Ďalšou možnosťou je spísanie písomného vyhlásenia o vzdaní sa priamo pred pracovníkmi migračného úradu vo veľkokapacitných centrách v Bratislave, Nitre alebo Michalovciach.

"Rozhodnutie ani iný doklad alebo potvrdenie o zániku dočasného útočiska sa v týchto prípadoch nevydáva, pretože zánik sa v súlade s platnou legislatívou len vyznačí v našich systémoch," doplnilo ministerstvo.

Dočasné útočisko sa na Slovensku udeľuje od 1. marca. Na cudzinca, ktorý požiadal o poskytnutie dočasného útočiska, sa vzťahujú ustanovenia zákona o azyle a migrácii. Nárok má napríklad na prístup k slovenskej zdravotnej starostlivosti, strave, hygiene, vzdelávaniu, ubytovaniu a tiež prístup na trh práce. Zo statusu vyplýva aj finančná pomoc.

Dočasné útočisko môže okrem vzdania sa zaniknúť napríklad uplynutím času určeného rozhodnutím vlády, smrťou odídenca, ak odídenec požiadal o udelenie azylu alebo sa mu na území Slovenskej republiky povolil prechodný pobyt alebo trvalý pobyt, alebo ak odídencovi poskytol dočasné útočisko iný.