Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Polícia eviduje vyše 3500 priestupkov v porušení pandemických opatrení

Ilustračné foto. Foto: TAS - Michal Svítok

V 40 percentách prípadov bolo porušenie zákona riešené pokutou alebo pokarhaním a 22 percent bolo odložených.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Polícia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu evidovala do konca augusta 3687 priestupkov, ktoré sa týkajú porušenia nariadenej karantény, povinnosti nosiť rúško a zákazu otvorenia prevádzok. Najviac priestupkov, 711, bolo zistených v Košickom kraji a najviac porušení povinností nosiť rúško sa objavilo v Žilinskom kraji, a to 425. Polícia celkovo zaevidovala 9855 udalostí. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.

Ako ďalej priblížila, okresné úrady na Slovensku evidujú prostredníctvom odborov krízového riadenia 506 priestupkov, z ktorých 478 bolo vyriešených. Po preverení okolností tretinu postúpili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Ukázalo sa, že išlo o konanie posudzované podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji vereného zdravia. V 40 percentách prípadov bolo porušenie zákona riešené pokutou alebo pokarhaním a 22 percent bolo odložených. Ostatné skutky sú ešte v riešení. Najviac priestupkov bolo zaevidovaných v Trnavskom kraji, a to 117.

„Treba si uvedomiť, že nám v žiadnom prípade nejde o zbieranie pokút. Opatrenia majú chrániť nás všetkých a nosenie rúška je to najmenej, čo môžeme jeden pre druhého urobiť,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Okresné úrady, ale i polícia od vyhlásenia mimoriadnej situácie každý deň riešia priestupky a preverujú podozrenia z priestupkov spáchaných v súvislosti s opatreniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva SR. Tých sa dopustili tí, ktorí počas mimoriadnej situácie neuposlúchli výzvy a pokyny inštitúcií, ktoré boli vydané v súvislosti s plnením zákona o civilnej ochrane. „Za takýto priestupok môže byť počas mimoriadnej situácie uložená pokuta až do 1659 eur, v blokovom konaní do 1000 eur,“ spresnila Túrosová.