Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra vyhodnocuje pripomienky k novele o Policajnom zbore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Aliancia Fair-play vyzvala v polovici septembra MV SR, aby stiahlo časť legislatívneho návrhu, ktorou by zaviedlo nový priestupok spočívajúci v urážke verejného činiteľa pre výkon jeho právomocí.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR v súčasnosti vyhodnocuje pripomienky z medzirezortného pripomienkového konania k návrhu zákona o Policajnom zbore. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová. Urobila tak na margo výzvy Aliancie Fair-play, aby MV upustilo od zavedenia nového priestupku urážky verejného činiteľa pre výkon jeho právomocí.

"K danému návrhu sa zatiaľ neuskutočnili rozporové konania so subjektami, ktoré uplatnili zásadné pripomienky," spresnila Bárdyová.

Aliancia Fair-play vyzvala v polovici septembra MV SR, aby stiahlo časť legislatívneho návrhu, ktorou by zaviedlo nový priestupok spočívajúci v urážke verejného činiteľa pre výkon jeho právomocí. Po schválení návrhu by bolo možné uložiť pokutu až 500 eur napríklad aj kritikom práce politikov za predpokladu, že by politika urazili. O spáchaní priestupku by rozhodoval štátny úradník.

Aliancia poukázala na to, že pri súdnych sporoch na ochranu dobrého mena sa vychádza z predpokladu, že politik by mal strpieť väčšiu mieru kritiky, dokonca aj viac expresívne vyjadrovanie a väčšie zásahy do súkromia než bežný človek.