Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O navrátenie slovenského občianstva požiadalo takmer 290 ľudí

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť vďaka nariadeniu ministerstva vnútra.

Bratislava 14. januára (TASR) - O vrátenie slovenského občianstva požiadalo za necelé dva roky platnosti výnimky (od 1.2.2015 do 12.1.2017) 283 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 196 žiadateľov, ďalšie žiadosti ministerstvo vnútra vybavuje. TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Slovenské občianstvo získali späť ľudia s českým občianstvom (123), nemeckým (59), britským (32), americkým (26), austrálskym (12), švajčiarskym (deväť), maďarským (šesť), talianskym (päť), holandským, kanadským (obe po tri), izraelským (dve), francúzskym, poľským a rakúskym (všetky po jednom).

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť vďaka nariadeniu ministerstva vnútra o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa MV SR písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii, čiže povolený pobyt cudzinca na území SR.

Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, a na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedol v minulosti pre TASR tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

Zákon o občianstve pripravil doteraz o pas 1648 ľudí


Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17.7.2010 do 12.1.2017) o slovenský pas 1648 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (437). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo  nemecké (396), rakúske (236), britské (156), maďarské (84), americké (69), nórske (37), holandské (35), švajčiarske, írske (obe po 29), belgické (27), talianske (23), kanadské, austrálske (obe po 21), fínske (11), švédske (desať), francúzske (deväť), čínske, ruské (obe po tri), islandské, poľské a ukrajinské (všetky po dve), luxemburské, dánske, novozélandské, izraelské, srbské a singapurské (všetky po jednej).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. Ministerstvo vnútra avizovanú zmenu zákona nepredložilo.

Od februára 2015 je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol. "Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedlo ministerstvo.