Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 3649 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR

O návrhu novej legislatívy by mali poslanci definitívne rozhodnúť na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 4. mája.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17. júla 2010 do 15. apríla 2021) o slovenský pas 3649 ľudí. Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím českého (858). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR. O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (838), rakúske (568), britské (389), americké (183), maďarské (134), švajčiarske (113), austrálske (95), nórske (80), írske (60), holandské (57), kanadské (57), belgické (46), švédske (41), talianske (40), fínske (19), francúzske (18), luxemburské (16), dánske (12), ruské (päť), čínske, novozélandské a poľské (po tri), islandské, ukrajinské a španielske (po dve), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po jednom).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu.

V parlamente už je novela zákona o štátnom občianstve. Slovenský pas by podľa nej už nemuseli strácať ľudia, ktorí získali občianstvo iného štátu osvojením, narodením alebo ak ho nadobudlo maloleté dieťa, ktorého rodič ostáva občanom SR. Takisto vtedy, ak ide o nadobudnutie cudzieho občianstva manžela za trvania manželstva. Strácať slovenské občianstvo prijatím cudzieho by nemuseli osoby ani vtedy, ak majú na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt v čase nadobudnutia cudzieho občianstva najmenej päť rokov.

O návrhu novej legislatívy by mali poslanci definitívne rozhodnúť na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 4. mája.

O vrátenie slovenského pasu požiadalo 1162 ľudí, získalo ho zatiaľ 1090



O vrátenie slovenského občianstva požiadalo doteraz (od 1. februára 2015 do 15. apríla 2021) na základe výnimky 1162 ľudí. Slovenský pas už získalo späť 1090 žiadateľov, ďalšie žiadosti Ministerstvo vnútra (MV) SR vybavuje. TASR to potvrdil tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Slovenské občianstvo získali späť ľudia s českým občianstvom (368), britským (205), nemeckým (168), americkým (104), austrálskym (71), švajčiarskym (51), kanadským (43), maďarským (17), talianskym (14), luxemburským (deväť), švédskym (sedem), holandským (šesť), dánskym (päť), írskym (štyri), francúzskym, nórskym a rakúskym (po troch), belgickým a izraelským (po dvoch), fínskym, poľským, rumunským, srbským a ukrajinským (po jednom).

Ľudia, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon o občianstve, môžu žiadať občianstvo naspäť vďaka nariadeniu MV o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa MV písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade SR. Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii, čiže povolený pobyt cudzinca na území SR.