Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MV upozorňuje na podvody pri poskytovaní financií utečencom z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sekcia verejnej správy rezortu vnútra od vypuknutia vojny na Ukrajine podľa slov Fabianovej vydala 11 rozhodnutí o registrácii verejnej zbierky, ktoré priamo súvisia so situáciou na Ukrajine.

Bratislava 14. marca (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR upozorňuje na podvody pri poskytovaní finančnej pomoci utečencom z Ukrajiny. Varuje pred podvodnými e-mailami i stránkami, pripomína možnosti overovať si informácie o zbierkach v registroch. TASR o tom informovala Marta Fabianová z tlačového odboru rezortu vnútra. Rezort skonštatoval, že hoci vojna na Ukrajine priniesla obrovskú vlnu solidarity, otvorila aj priestor na zneužitie situácie podvodníkmi.

Rezort upozorňuje na podvodné maily od neznámych odosielateľov, ktorí sa môžu tváriť, že organizujú finančnú zbierku. Rovnako na také, v ktorých podvodníci tvrdia, že vo vojne zahynul niekto, po kom by adresát mohol zdediť veľkú sumu peňazí. Pozor si podľa ministerstva treba dávať aj na stránky tváriace sa, že chcú pomôcť Ukrajine, no presmerujú občanov na inú stránku, kde od nich budú vyžadovať zadanie čísla kreditnej karty.

Ministerstvo varuje aj pred falošnými charitatívnymi zbierkami. "Ak chcete pomôcť utečencom a ľuďom na Ukrajine zaslaním financií, tak si vždy overte hodnovernosť danej organizácie," podčiarkla Fabianová s tým, že legálnosť zbierky a informácie o nej si možno overiť v registri na webe ives.minv.sk/vez. MV ozrejmilo, že právnická osoba je rovnako povinná na svojom webe informovať o vykonávaní zbierky zapísanej v registri, v ktorom sú uvedené aj podrobné informácie.

Rezort pripomína, že vykonávanie zbierok sa riadi zákonom a môžu tak robiť len určené právnické osoby. "Podmienkou je, aby bola verejná zbierka oficiálne povolená. V prípade celoslovenských zbierok robí zápis do registra ministerstvo vnútra. Ak aspoň časť z čistého výnosu bude použitá mimo územia Slovenska, pred registráciou je potrebný aj súhlas Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," podčiarkla Fabianová s tým, že informácie možno nájsť na stránke www.minv.sk.

Sekcia verejnej správy rezortu vnútra od vypuknutia vojny na Ukrajine podľa slov Fabianovej vydala 11 rozhodnutí o registrácii verejnej zbierky, ktoré priamo súvisia so situáciou na Ukrajine. Doplnila, že právoplatnosť nadobudlo šesť rozhodnutí a na pomoc utečencom môžu slúžiť aj už predtým existujúce zaregistrované zbierky.