Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra už vyše roka vyberá dodávateľa tabuliek s EČ

Ilustračné foto. Foto: TASR

Pre aktuálnu zmluvu, ktorú rezort uzavrel ešte v roku 2005 so spoločnosťou Turčan Delta, sa na ministerstvo obrátil aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Verejné obstarávanie na výrobu a dodanie tabuliek s evidenčným číslom (EČ) sa predlžuje. Kým pôvodne sa malo uzavrieť v decembri minulého roka, aktuálne možno ponuky predkladať do 25. novembra. Dôvodom sú opakované námietky, ktoré však Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vyhodnotil ako nedôvodné. Tabuľky zatiaľ zabezpečuje doterajší dodávateľ. Pre TASR to uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"ÚVO pri rozhodovaní o každej námietke pozastavil plynutie lehôt predbežným opatrením podľa zákona o verejnom obstarávaní. Ministerstvo vnútra nemá nespochybniteľné dôkazy o tom, že by námietkové konania boli iniciované zámerne. Je však potrebné zdôrazniť, že žiadna zo štyroch podaných námietok nebola úspešná," priblížilo ministerstvo.

Ako vysvetlil rezort, pri akomkoľvek verejnom obstarávaní umožňuje platná právna úprava v štádiu pred podaním ponúk podávať neobmedzené množstvo námietok, "prakticky donekonečna". Obálky s ponukami uchádzačov majú otvárať 25. novembra, ďalšie posúvanie termínu ministerstvo nepredpokladá.

Do konca roka 2021 sú podľa MV SR dodávky zabezpečené od doterajšieho dodávateľa. "Ministerstvo vnútra vyvíja v súčasnosti maximálne úsilie na zabezpečenie dodávok tabuliek s EČ v súlade s právnymi predpismi," uviedlo v stanovisku.

Pre aktuálnu zmluvu, ktorú rezort uzavrel ešte v roku 2005 so spoločnosťou Turčan Delta, sa na ministerstvo obrátil aj Úrad pre verejné obstarávanie. "ÚVO preveruje kroky verejného obstarávateľa, či v súvislosti s danou zmluvou uzatvoril alebo má v pláne uzatvoriť ďalší dodatok, keďže k dňu odoslania listu úrad evidoval 28 podpísaných dodatkov k zmluve od jej podpisu,“ povedal pre TASR predseda úradu Miroslav Hlivák.

MV SR vyhlásilo súťaž na obstaranie tabuliek s evidenčným číslom v novembri 2020. Predpokladaná hodnota zákazky je viac ako 27,7 milióna eur bez DPH. Rezort chce nakúpiť tabuľky s evidenčným EČ, s osobitným EČ, so zvláštnym EČ, pre čiastočne a plne elektronické autá, nosiče bicyklov a ďalšie. Súčasťou zákazky sú aj služby súvisiace s výrobou, skladovaním a dodaním tabuliek.

Predchádzajúcu súťaž, ktorý v auguste 2019 vyhlásilo ešte bývalé vedenie, ÚVO nariadil vzhľadom na diskriminačné podmienky zrušiť.