Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zasadlo predsedníctvo komisie k príprave reformy verejnej správy

Na archívnej snímke zo 14. júla 2020 budova, v ktorej sídli Ministerstvo vnútra SR na Pribinovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Štátny tajomník ministerstva vnútra Ján Lazar uviedol, že pri reformných zámeroch sa budú sústrediť skôr na kvalitatívnu stránku ako na rýchlosť zavedenia.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Na Ministerstve vnútra (MV) SR sa v stredu (20. 10.) uskutočnilo úvodné zasadnutie predsedníctva komisie pre reformu verejnej správy. Pripravovať bude analytické podklady, ktoré budú slúžiť na vypracovanie konkrétnych návrhov zmien. K príprave reformy majú byť čo najskôr prizvaní aj zástupcovia samosprávnych združení, profesijných organizácií, ako aj súčasná parlamentná opozícia. TASR o tom informovala Gabriela Tuchyňová z tlačového odboru MV SR.

Štátny tajomník ministerstva vnútra Ján Lazar uviedol, že pri reformných zámeroch sa budú sústrediť skôr na kvalitatívnu stránku ako na rýchlosť zavedenia. "Považujem totiž za nevyhnutné získať pre pripravovanú reformu nielen politickú či odbornú, ale aj čo najširšiu celospoločenskú podporu. Preto čo najskôr prizveme k práci komisie aj zástupcov samosprávnych združení, profesijných organizácií, ako aj súčasnú parlamentnú opozíciu," avizoval.

Ako prvé oblasti, pre ktoré je potrebná príprava analytických podkladov, určila komisia usporiadanie miestnej štátnej správy, problematiku preneseného výkonu štátnej správy a rámce usporiadania samosprávnych kompetencií (regionálnej aj miestnej). Súčasne rozhodla, že pri východiskách reformy budú okrem funkčne-priestorových a ekonomických aspektov zohľadnené aj aspekty sociálne, psychologické a kultúrno-historické.

Predsedníctvo komisie je zložené z príslušných zástupcov Národnej rady SR, štátnych tajomníkov ministerstiev a odborných garantov za jednotlivé oblasti reformy. Členovia komisie sa zhodli na tom, že vzhľadom na závažnosť takejto reformy a potrebnej celospoločenskej zhody musia byť všetky jej rozhodnutia odôvodniteľné a založené na relevantných údajoch a argumentoch.