Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zástupcom riaditeľa Úradu inšpekčnej služby sa stal R. Miko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výber riaditeľa ÚIS by sa čoskoro mal zmeniť. Parlament koncom novembra schválil novelu zákona o štátnej službe, na základe ktorej sa majú posilniť kompetencie ministra vnútra.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Zástupcom riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) sa v piatok stal Robert Miko. Vo funkcii nahradil Martina Mackoviča, ktorý úrad dočasne viedol aj za obvineného dočasne povereného riaditeľa Petra Sch. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, upozornili na to tvnoviny.sk.

"Robert Miko dňom 10. decembra zastáva pozíciu zástupca riaditeľa úradu a súčasne riaditeľ útvaru poverený výkonom dočasne neobsadenej riadiacej funkcie," uviedlo MV SR. V polícii je od roku 1994.

Na pozíciu riaditeľa ÚIS v súčasnosti prebieha výberové konanie. Vyhlásili ho ešte v polovici júna. Podľa súčasných pravidiel riaditeľa ÚIS vymenúva vláda na základe výberového konania a po verejnom vypočutí vo výbore pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie.

Výber riaditeľa ÚIS by sa čoskoro mal zmeniť. Parlament koncom novembra schválil novelu zákona o štátnej službe, na základe ktorej sa majú posilniť kompetencie ministra vnútra. Ten navrhne kandidáta, ktorý absolvuje verejné vypočutie pred parlamentným brannobezpečnostným výborom. Odporúčaniami výboru však minister nebude viazaný. Novelu zatiaľ nepodpísala prezidentka.

Miesto riaditeľa ÚIS sa uvoľnilo po odvolaní Adriána Szabóa, ktorý viedol inšpekciu od roku 2018. Dôvodom jeho odvolania boli obvinenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku. Uzavrel už dohodu o vine a treste.

Vedením úradu bol po Adriánovi Szabóovi poverený Peter Sch., ktorého zadržali spolu so štvoricou vyšetrovateľov 13. septembra. Krajský súd v Bratislave ich 1. októbra prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené. O ich sťažnostiach voči uzneseniu o vznesení obvinenia zatiaľ prokurátor nerozhodol.