Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Neskôr podané žiadosti o príspevok za ubytovanie by sa mali akceptovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žiadosť sa podáva v obci, do ktorej katastra nehnuteľnosť patrí.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR požiadalo obce, aby akceptovali aj neskôr podané žiadosti o príspevok za ubytovanie odídencov a prispôsobili náporu svoje úradné hodiny. Oficiálne by mali záujemcovia podať výkaz za február a marec do štvrtka. Rezort deklaruje, že neskorší termín zaslania dokumentov bude akceptovať aj samotným obciam. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR.

"S obcami a okresnými úradmi sme v kontakte. Rezort vnútra, tak ako prisľúbil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), bude samotným obciam akceptovať aj prehľad o uplatnených príspevkoch zaslaný po 15. apríli, ktorý určuje zákon, keďže v tomto termíne sú veľkonočné sviatky," uviedla Paulenová.

Žiadosť sa podáva v obci, do ktorej katastra nehnuteľnosť patrí. Príspevok možno získať najviac na sedem nocí predtým, ako ubytovaný utečenec z Ukrajiny získal dočasné útočisko. Obec vyplatí príspevky prenajímateľom do piatich pracovných dní od prijatia peňazí od ministerstva vnútra, ktoré spracováva poskytnuté údaje.

Výška príspevku je sedem eur za noc v prípade odídenca nad 15 rokov, pri mladších osobách je polovičný. Podmienkou získania príspevku je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom, teda cudzincom s udeleným dočasným útočiskom.