Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Tohtoročnou témou ECPA je prevenciu kriminality páchanej skupinou ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzinárodnú súťaž ECPA 2020 vyhodnotia v decembri na konferencii organizovanej nemeckým predsedníctvom. Výherca medzinárodného kola dostane finančnú odmenu 10.000 eur.

Bratislava 7. augusta (TASR) – Témou Európskej ceny prevencie kriminality (ECPA) je prevencia organizovaného zločinu páchaného skupinou ľudí, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu. Príjem takejto skupiny pozostáva z trestnej činnosti z rôznych oblastí. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR.

Súťaž vyhlasuje každoročne Európska sieť na predchádzanie trestnej činnosti (EUCPN), ktorej tento rok predsedá Nemecko. „Podľa predsedajúcej krajiny je pre orgány činné v trestnom konaní náročné preniknúť do týchto rodinných skupín, čo predstavuje veľkú výzvu v oblasti prevencie a samotnej politiky trestného stíhania,“ uviedlo Ministerstvo vnútra (MV) SR. „Cieľom je prerušiť tento cyklus rôznymi opatreniami v čo najskoršom štádiu života jednotlivca, či už zapájaním ich do kultúrnych a športových aktivít alebo zlepšovaním vnímania alternatívneho života, napríklad povinnou účasťou v predškolských zariadeniach, pomocou v škole, vyšším vzdelávaním a inými,“ doplnilo.

Medzinárodnú súťaž ECPA 2020 vyhodnotia v decembri na konferencii organizovanej nemeckým predsedníctvom. Výherca medzinárodného kola dostane finančnú odmenu 10.000 eur. Účastníci, ktorí sa umiestnia na druhom a treťom mieste, získajú 5000 eur.

Medzinárodnému kolu predchádza národné kolo súťaže, do ktorého sa môže prihlásiť každý, kto realizuje alebo realizoval projekt zameraný na skupiny, ktorých členovia sú v rodinnom alebo príbuzenskom vzťahu. „Ide o takzvané klany, v ktorých sú mladší členovia vystavovaní trestnému a násilnému konaniu,“ vysvetľuje MV SR.

Projekty do národného kola súťaže je potrebné predložiť najneskôr do 14. septembra formou prihlášky zaslanej elektronicky na petra.barnova@minv.sk alebo gabriela.vilnerova@minv.sk a poštou na Ministerstvo vnútra SR.