Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Osoby v izolácii nemôžu voliť ani prostredníctvom prenosnej schránky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Volebný deň budú monitorovať spoločne rezort vnútra, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ako aj Úrad verejného zdravotníctva SR.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Osoby, ktorým je nariadená domáca izolácia, nebudú môcť v sobotných (3. 10.) doplňujúcich voľbách do orgánov samosprávy obcí voliť. Nemôžu ani požiadať o prenosnú volebnú schránku. Informuje o tom Ministerstvo vnútra (MV) SR. Títo voliči majú podľa rezortu prekážku práva voliť spočívajúcu v obmedzení osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia.

"Voliči, ktorí majú na základe rozhodnutia regionálneho úradu verejného zdravotníctva nariadenú domácu izoláciu, majú prekážku práva voliť," uviedlo ministerstvo. Túto informáciu bude mať okrsková volebná komisia uvedenú v zozname voličov. "Takíto voliči nebudú môcť voliť ani osobne vo volebnej miestnosti, ani prostredníctvom prenosnej volebnej schránky," dodal rezort.

Sobotné voľby sa budú konať, pretože zákaz organizovania hromadných podujatí sa na ne nevzťahuje. Kontrolovať sa bude dodržiavanie prísnych protiepidemiologických opatrení. Dohliadať na ne má okrsková volebná komisia.

K volebným schránkam by malo prísť viac ako 32.000 voličov. Starostov či poslancov si budú voliť v 48 obciach. Doplňujúce voľby sa vyhlasujú, ak sa v niektorej obci nekonali alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.

Volebný deň budú monitorovať spoločne rezort vnútra, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ako aj Úrad verejného zdravotníctva SR.