Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Slovensko

MySlovensko sľubuje zníženie byrokracie i výstavbu nových nemocníc

Na snímke predseda a líder mimoparlamentnej strany MySlovensko Štefan Panenka (uprostred) predstavuje volebný program strany počas tlačovej konferencie v Bratislave v stredu 26. júla 2023. Foto: TASR Pavel Neubauer

Ušetrené peniaze by strana chcela okrem zvýšenia minimálnych dôchodkov použiť aj na výstavbu štyroch moderných nemocníc.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Strana MySlovensko by chcela znížiť počet úradníkov vo verejnej správe o jednu tretinu. Ušetrené peniaze by chcela okrem zvýšenia minimálnych dôchodkov použiť aj na výstavbu štyroch moderných nemocníc. V rozhovore pre TASR to uviedol volebný líder strany Štefan Panenka. TASR prináša anketové rozhovory s kandidujúcimi politickými subjektmi ako súčasť seriálu k predčasným parlamentným voľbám.


-Aké sú tri najdôležitejšie body programu vašej strany?-

Znížiť počet úradníkov o jednu tretinu, ušetriť tak štyri miliardy a dať ich ľuďom.

Budovy po úradníkoch premeniť na domovy dôchodcov, škôlky, štartovacie byty pre mladých.

Voľné budovy obsadiť lekármi, zdravotníkmi, učiteľmi. Otvoríme tak konečne reformu školstva a zdravotníctva a zásadne prestavíme systém moderného fungovania spoločnosti v 21. storočí.

Upratanie štátu od podlahy, zmodernizovanie krajiny tak, aby si ľudia mohli vybaviť všetky svoje záležitosti z pohodlia domova. Cieľom je vyradiť úradníkov z procesu obsluhy - zrušiť byrokraciu. Celý proces vybavenia požiadavky sa nielen urýchli, ale sa aj v skutočnosti dokončí. Zároveň to znamená úsporu jednej tretiny ľudí vo verejnom sektore, úsporu štyroch miliárd eur, ktoré použijeme na zvýšenie minimálnych dôchodkov na úroveň čistej minimálnej mzdy - 526 eur, na zrušenie doplatkov za lieky pre dôchodcov, na výstavbu štyroch moderných prevádzkovo úsporných nemocníc, na podporu podnikateľov, budovanie multifunkčných hál pre deti v každom meste. Na zafinancovanie základných otázok prežitia spoločnosti: energie - výstavba novej jadrovej elektrárne, budovanie vodozádržných systémov, aby sme mali dostatok vody a podpora farmárov, aby sme mali aj v budúcnosti (vplyvom klimatickej zmeny) dostatok potravín.

-Aký je postoj vašej strany k reforme nemocníc?-

Zásadným spôsobom prekopeme fungovanie zdravotného systému. Urobíme zo slovenského zdravotníctva funkčné moderné a dostupné zdravotníctvo pre každého.

Prvé dôležité systémové riešenie sa týka vyňatia nemocníc spod žúp, je to obrovské "kazítko" v systéme. Tak ako zdravotníctvo, aj školstvo má byť financované a riadené z jedného miesta, a to z úrovne ministerstva. Všetky ostatné modely pri päťmiliónovej krajine vytvárajú len ilúziu dobrých riešení. V skutočnosti sú len nástrojom moci župy. Tento súčasný model je základom bordelu, ktorý v systéme žije.

Lekári potrebujú pracovať, potrebujú operovať a mať dostatočné vybavenie. Z ušetrených peňazí postavíme štyri nové moderné prevádzkovo úsporné nemocnice a dáme tak lekárom aj dostatočné moderné nástrojové vybavenie pre prácu.

Zavedieme systém mentoringu, mentor je skúsený lekár, ktorý bude zodpovedný za to, aby bol mladý lekár čo najskôr samostatne použiteľný pre kliniku. Systém dnes funguje tak, že lekár si chráni svoje postavenie až do dôchodku a mladých lekárov nepúšťa za operačný stôl. Štandardom v zahraničí je, že skúsený lekár je mentorom mladého lekára a zodpovedá za priebeh jeho kariérneho rastu, zodpovedá za to, aby čo najrýchlejšie dosiahol požadovanú kvalifikáciu, zručnosti a bol pre kliniku plnohodnotne prospešný.

Štvrtá oblasť sa dotýka sestier, ktoré sú pravou rukou lekára, zabezpečujú chod ambulancií, asistujú na operačných sálach. A podľa toho by mali byť aj ohodnocované a mať aj taký spoločenský status, ten sa však začína na pracovisku, a váhu tejto pozícii dáva v prvom rade klinika.

Ďalšou kategóriou sú platby za jednotlivé úkony zo strán poisťovní. Treba v nich urobiť poriadok. Vyzerá to tak, že úkony, ktoré sú jednoduchšie, ktoré vedia zabezpečovať s ľahkosťou súkromné kliniky a majú veľkú početnosť, sú lepšie platené ako úkony, ktoré vyžadujú dlhodobú starostlivosť a náročnosť samotnej liečby.

-Mienite pokračovať v kurikulárnej reforme?-

V tejto reforme treba pokračovať. Netreba však zabúdať, že kľúčovým faktorom je zastaviť odchod kvalitných učiteľov. Dôležitá je zásadná reforma školstva a nastavenie systému vzdelávania. Na to sa tešíme. Učitelia sa potrebujú venovať učeniu, nie vykazovaniu toho, ako učia. V systéme chýba dôvera, vymýšľame kontrolné nezmyselné mechanizmy a dodatočné vzdelávania externými spoločnosťami, kde hlavný záujem je od podstaty iný. Dôležité je, aby zdrojom kurikulárnych reforiem boli samotní učitelia.

-Verejné financie bude treba ozdravovať. Aké kroky na ozdravenie pripravujete?-

Zásadným škrtom výdavkov na fungovanie verejnej správy ideme usporiť jednu tretinu úradníkov a šetriť tak štyri miliardy eur ročne na ich mzdy a fungovanie. Peniaze vrátime do systému a zároveň budeme z úspor znižovať štátny dlh. Ako bude fungovať moderná krajina, ako sa ľudia dostanú na úrad z obývačky, ako bude fungovať štát v mobile si už teraz môžete pozrieť v aplikácii MySlovensko dostupnej pre Androidy a v priebehu pár dni i v Apple zariadeniach.

-Ľudí zaujímajú aj ceny potravín, energií a výška úrokov na hypotékach. Ako chcete zastaviť ich rast?-

Základom bezpečného fungovania štátu je mať pod kontrolou energie, vodu a potraviny.

Energie: V súčasnosti to vyzerá tak, že máme dostatok energie. Ale len vďaka tomu, že máme nižšiu spotrebu, pretože štát zlikvidoval Slovalco, podnik na výrobu hliníka, ktorý spotrebovával osem percent energie Slovenska. A vytešujeme sa, že sme znížili spotrebu. Je na zamyslenie, prečo to konkrétni ľudia nechali zájsť až tak ďaleko. V skutočnosti vyrábame na hrane svojej spotreby. Pribúda elektronika do domácností a firiem, spotreba energií rastie, navyše ideme sa odpojiť od plynu. A k tomu ešte elektroautá, už v tejto chvíli je zrejmé, že okamžite musia začať diskusie na prípravu výstavby ďalšej jadrovej elektrárne.

Voda: Budeme budovať vodozádržné systémy.

Potraviny: Budeme podporovať farmárov a predaj z dvora. Potrebné je nastaviť pravidlá distribúcie potravín tak, aby sme nevyvážali mlieko do jednej krajiny, a potom ho kupovali od iných krajín. To isté sa týka mäsa a ďalších potravín. Je čas prestať dotovať plochy na pestovanie repky olejnej.

Hypotéky: Ľuďom dáme záruku, že si môžu vybrať, či akceptujú vyššie splátky alebo predĺženie doby splácania. Dôležité je, aby nestala situácia, že banky od ľudí budú požadovať splátky, ktoré splácať nedokážu a bude sa to týkať nehnuteľnosti, v ktorej bývajú. Snažiť sa zo strany štátu dotovať tento systém je dlhodobo neudržateľné a predstava, že sa podarí tieto peniaze získať zdanením tých istých bánk, je naivná.

Vybudujeme sociálnu banku, ktorá bude zabezpečovať hypotéky pre mladých a sociálne slabých.

-Aký je váš postoj k členstvu SR v EÚ a NATO?-

Sme členmi EÚ a NATO a na tom sa nič nezmení bez ohľadu na to, ako tu niektoré skupiny strán vykrikujú a klamú obyvateľstvo. Vystúpiť z Únie znamená do pár mesiacov krach Slovenska, krach každej rodiny a jej následný rozpad. Rozumiem, že ľudia vnímajú situáciu tak, že nám Brusel všetko diktuje. Chcem však čitateľov ubezpečiť, že som bol osobne účastný stoviek diskusií so zástupcami mnohých krajín naraz. A stretnutia vždy končili vzájomnou dohodou. Z dlhodobého hľadiska chce každý dohodu, len tak jednoducho zabezpečíte posun vpred a "kľud" obyvateľstva každej krajiny. Ak však dlhodobo chodíte nepripravený na stretnutia, nemáte riešenia, tak dostanete úlohy, lebo každý celok sa chce posúvať. To je ako v rodine. Dávate dieťaťu šancu, ak ale stále koná v neprospech rodiny, dáte mu na výber.

Moje videnie sveta je v posilnení hlasu Slovenska. Poďme sa baviť o tom, ako vybudovať V7 z okolitých krajín Dunaja a byť tak silným hráčom v priestore EÚ.

-Ako sa staviate k pomoci SR Ukrajine?-

V prvom rade odsudzujeme agresiu Ruska voči Ukrajine. Som zástanca toho, aby sa prestalo zabíjať, čim dlhšie bude vojna trvať, tým viac ľudí zomrie. Som za okamžité rokovania, čim skoršie začnú, tým rýchlejšie bude ukončené zabíjanie. Každá vojna končí buď vyčerpaním síl jednej zo strán a dôjde k jej porazeniu, alebo patom, keď dlhodobo nedochádza k posunu ani jednej zo strán. Dovtedy je samozrejmé, že Ukrajine treba pomáhať. Sme súčasťou NATO a vojnu máme na hraniciach.

-S kým si za žiadnych okolností neviete predstaviť povolebnú spoluprácu? Aké sú vaše červené čiary do povolebných rokovaní?-

ĽSNS, Republika, SHO. Našou červenou čiarou je spochybňovanie členstva v EU a NATO, a to z dôvodov, ktoré som už skôr popísal.