Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Melatonín chcú vyradiť z doplnkových liekov, má to pomôcť autistom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Veselský

Ministerstvo podotklo, že vzhľadom na narastajúci počet detí s poruchami autistického spektra je medikamentózna možnosť intervencií početných problémov týchto detí výrazne redukovaná.

Bratislava 28. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce odstrániť zo zoznamu doplnkových liekov účinnú látku melatonín, ktorá pomáha pri liečbe autizmu. Liečivo by tak mohlo byť zaradené do zoznamu kategorizovaných liekov a uhrádzané z verejného zdravotného poistenia. Vyplýva to z vyhlášky ministerstva zdravotníctva, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Podľa dostupných zdrojov práve melatonín používaný pri pacientoch s poruchami autistického spektra neslúži len ako podporná alebo doplnková liečba, ale má aj priamy terapeutický efekt pri liečbe problematických symptómov týchto pacientov," vysvetľuje rezort. Liečba melatonínom je zároveň odporúčaná v štandardných postupoch ministerstva zdravotníctva k poruchám autistického spektra.

Ministerstvo podotklo, že vzhľadom na narastajúci počet detí s poruchami autistického spektra je medikamentózna možnosť intervencií početných problémov týchto detí výrazne redukovaná. "Keďže melatonín je ako liečivo v súčasnosti zaradené v zozname liečiv určených na podpornú alebo doplnkovú liečbu, zaradenie lieku obsahujúce liečivo melatonín do zoznamu kategorizovaných liekov nie je možné, čo výrazne limituje ich používanie praxi a možnosť aplikácie štandardných postupov pri liečbe porúch autistického spektra," uvádza sa v materiáli.

Ministerstvo pre TASR ozrejmilo, že na zaradenie liečiva do do štandardného systému úhrad (systému kategorizácie) je nevyhnutná súčinnosť výrobcu. "Podá žiadosť o zaradenie lieku s týmto liečivom do zoznamu kategorizovaných liekov. Následne, ak budú splnené zákonom podmienky kategorizácie, bude ministerstvo oprávnené rozhodnúť o kategorizácii tohto liečiva," vysvetlil rezort.