Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MZ chce využívať umelú inteligenciu pri liečbe onkologických ochorení

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Optimalizácia procesu plánovania rádioterapie je podľa ministerstva možná zavedením automatizovaného kontúrovania orgánov za podpory umelej inteligencie.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce využívať umelú inteligenciu pri liečbe onkologických ochorení. Z plánu obnovy vyhlásilo výzvu na plánovanie rádioterapie za pomoci umelej inteligencie. Môžu sa do nej zapojiť všeobecné a špecializované nemocnice, a to do 30. septembra. Celkovo sú alokované dva milióny eur. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

"Onkologické ochorenia dlhodobo predstavujú druhú najčastejšie príčinu úmrtia na Slovensku. Preto je nevyhnutné skrátiť čas potrebný na plánovanie rádioterapie a zvýšiť tak efektivitu liečebného procesu," skonštatoval generálny riaditeľ sekcie implementácie plánu obnovy a odolnosti a reforiem Ján Krajči.

Optimalizácia procesu plánovania rádioterapie je podľa ministerstva možná zavedením automatizovaného kontúrovania orgánov za podpory umelej inteligencie. To je súčasťou prípravy tzv. ožarovacieho plánu. "Pacient absolvuje plánovacie vyšetrenie prostredníctvom počítačovej tomografie - CT vyšetrenie. Následne musí radiačný onkológ v každom snímku CT vyšetrenia vykonať kontúrovanie rizikových orgánov a klinických cieľových objemov," ozrejmil.

Krajči upozornil, že kontúrovanie často tvorí tretinu až polovicu práce špecialistu. "Umelá inteligencia predstavuje efektívny podporný nástroj predovšetkým pri opakujúcich sa úlohách, akým kontúrovanie orgánov nepochybne je. Prostredníctvom výzvy chceme skrátiť čas, ktorý radiačný onkológ trávi kontúrovaním až o 50 percent. Tým umožníme špecialistom venovať sa väčšiemu množstvu pacientov," dodal.

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii.