Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

MZ deklaruje, že pracuje aj na ďalších požiadavkách lekárov

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský, minister financií SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie na Úrade vlády SR, kde rokovali zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) spoločne s premiérom SR Eduardom Hegerom o platových podmienkach pre zdravotníkov 19. augusta 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Rezort deklaroval, že intenzívne pracuje na systémových zmenách, ktorých cieľom je skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, vytvorenie motivujúceho pracovného prostredia či spravodlivého odmeňovania.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR okrem otázky zvyšovania platov zdravotníkov pracuje aj na ďalších požiadavkách Lekárskeho odborového združenia (LOZ). TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu. O realizovaných či plánovaných krokoch podľa neho informuje i zástupcov stavovských organizácií či zamestnancov.

"Vedenie LOZ si síce uzurpuje právo ako jediná organizácia komunikovať požiadavky, no ani v komunite lekárov nie je všeobecná zhoda na všetkých opatreniach, ktoré združenie navrhuje," skonštatovalo.

Rezort deklaroval, že intenzívne pracuje na systémových zmenách, ktorých cieľom je skvalitnenie zdravotnej starostlivosti, vytvorenie motivujúceho pracovného prostredia či spravodlivého odmeňovania. Plánuje okrem iného zabezpečiť lekárske fakulty tak, aby mohli produkovať viac kvalitných slovenských lekárov, či zreformovať vzdelávanie mladých lekárov.

Poukázal, že presadil napríklad reformu nemocničnej siete, liekovú revolúciu, zrealizoval sa proces oddlženia nemocníc. "Zároveň sa spustila výstavba dvoch nových špičkových univerzitných nemocníc v Bratislave a Martine," doplnil.

Šéf LOZ Peter Visolajský minulý týždeň vyzval lekárov na podanie výpovedí. Urobil tak po tom, ako minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO) predstavili návrh na zvýšenie platov lekárom. Reagoval, že samotné navýšenie miezd problém v zdravotníctve nevyrieši. Poukázal na potrebu splnenia ich ďalších požiadaviek, ako napríklad nastolenie poriadku vo financovaní nemocníc či zavedenie systému DRG.