Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Lieky vyrábané z krvnej plazmy sú v zozname kategorizovaných liekov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva si je vedomý, že pandémia spôsobila pokles počtu darcov krvi a zložiek z krvi na celom svete, čo sa následne prejavuje aj poklesom počtu liekov z krvi a krvnej plazmy.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Lieky vyrábané z krvnej plazmy sú súčasťou zoznamu kategorizovaných liekov, sú plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová v reakcii na vyjadrenie Združenia pacientov s primárnou imunodeficienciou, ktoré tvrdí, že pacienti čoraz viac pociťujú nedostatok liekov z krvnej plazmy.

"Ministerstvo zdravotníctva sa priebežne zaoberá podnetmi dočasnej nedostupnosti niektorých liekov na slovenskom trhu a vykonáva opatrenia k zlepšeniu ich dostupnosti. V prípade dočasnej nedostupnosti pacienti majú k dispozícii terapeuticky zameniteľné lieky," poznamenala Eliášová. Ako dodala, už v súčasnosti ministerstvo vyhovelo žiadostiam držiteľov registrácie liekov podaných v súlade s platnou legislatívou o zvýšenie úradnej určenej ceny liekov a takisto pristúpilo k zvýšeniu úhrady za tieto lieky v záujme ich udržania na slovenskom trhu pre potreby pacientov.

Na Slovensku upravuje dobrovoľné darovanie krvi a zložiek z krvi zákon o liekoch a zdravotníckych pomôckach a vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR o požiadavkách na správnu prax prípravy transfúznych liekov, ktorej cieľom je zabezpečenie kvality, bezpečnosti a účinnosti transfúznych liekov pri zachovaní maximálnej ochrany zdravia darcu krvi a zložky z krvi. Novela uvedenej vyhlášky sa podľa Eliášovej nachádza aktuálne v medzirezortnom pripomienkovaní.

Rezort zdravotníctva si je vedomý, že pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila pokles počtu darcov krvi a zložiek z krvi na celom svete, čo sa následne prejavuje aj poklesom počtu liekov z krvi a krvnej plazmy. "V týchto dňoch bola zverejnená výzva na darovanie krvi, nakoľko z titulu poklesu darcov krvi klesajú aj zásoby krvných prípravkov. Z dôvodu poklesu počtu darcov krvi Národnej transfúznej stanice (NTS) SR podľa informácií, ktoré poskytla ministerstvu zdravotníctva, toho času neodoberá samostatnú zložku krvi – plazmu, avšak v prípade, že dôjde k zvýšeniu počtu darcov krvi a priaznivej epidemiologickej situácii, sú všetky odberové pracoviská NTS SR pripravené opätovne na spustenie plazmaferetických odberov," uzavrela Eliášová.

Pacienti čoraz viac pociťujú nedostatok liekov z krvnej plazmy. Držitelia povolení o registráciu liekov podali vlani 83 žiadostí o vyradenie niektorých liekov vyrábaných z krvnej plazmy zo zoznamu liekov, ktoré preplácajú zdravotné poisťovne. Za prvý polrok bolo žiadostí 44. V utorok na to upozornilo Združenie pacientov s primárnou imunodeficienciou. Pod nedostatok krvnej plazmy sa podľa nich podpisuje zvyšujúca sa spotreba liekov z nej vyrábaných aj pandémia.