Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na rokovania o stabilizácii zdravotníkov pozvú stavovské organizácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri tvorbe koeficientov, ktoré sa predkladali na rokovania, sa podľa rezortu zdravotníctva do návrhu zapracovali požiadavky stavovských, odborových organizácií či komôr.

Bratislava 7. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na rokovania o stabilizácii personálu v zdravotníckych zariadeniach postupne prizve všetky stavovské, odborové organizácie či kolegov z terénu ako riaditeľov nemocníc. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor rezortu. Zároveň deklaroval aj pozvanie prezidentky Slovenskej komory medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) Ivety Šluchovej, ktorá kritizovala vládu, že k rokovaniam o mzdách zdravotníkov ich nepozvali.

MZ pripomenulo, že rokovania stále prebiehajú. Stabilizácia personálu sa podľa neho netýka len zvýšenia platov. "Pracujeme na tvorbe strategických materiálov, zmene personálnych normatívov, kompetencií zdravotníckych pracovníkov, pracujeme na zmene legislatívy, ktorej cieľom bude ľahší prístup k vzdelávaniu a podobne," priblížilo.

Pri tvorbe koeficientov, ktoré sa predkladali na rokovania, sa podľa rezortu do návrhu zapracovali požiadavky stavovských, odborových organizácií či komôr. "Pri tvorbe materiálu aj na odvetvovú tripartitu sa zapracovali koeficienty, ktoré predkladala SK MTP ešte v roku 2021," dodal.

SK MTP, stavovská organizácia združujúca 20.000 medicínsko-zdravotníckych pracovníkov, začiatkom týždňa skritizovala vládu, že ich nepozýva k rokovaniam o mzdových nárokoch zdravotníkov. Uviedla, že sa to dá považovať za prejav zľahčovania problémov a nerovnocenné jednanie.