Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nárok na očkovanie proti COVID-19 majú všetci Ukrajinci na území SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V prípade aplikácie druhej alebo posilňujúcej dávky je potrebné preukázať sa v očkovacom centre hodnoverným spôsobom, ktorý dokladuje podanie predošlej dávky.

Bratislava 16. marca (TASR) - Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je dostupné pre všetkých občanov Ukrajiny, ktorí sa aktuálne zdržiavajú na území Slovenskej republiky. Bezplatne sa môžu dať zaočkovať všetci bez rozdielu ich statusu. Rozdiel je iba v tom, aké identifikačné číslo zadajú pri registrácii, a v type dokladu, ktorým sa preukážu pred očkovaním. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva od 7. marca 2022 rozšírilo okruh osôb s nárokom na bezplatné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. "V zmysle aktuálne platných pravidiel majú nárok na očkovanie všetky osoby s bydliskom na území Ukrajiny, ktoré sa aktuálne nachádzajú na Slovensku. Bezplatne sa dať zaočkovať v očkovacích centrách na Slovensku sa tak môžu nielen žiadatelia o azyl alebo dočasné útočisko, ale všetky osoby s bydliskom na území Ukrajiny," priblížila hovorkyňa.

Zaregistrovať sa môžu cez portál korona.gov.sk. Ako identifikátor uvedú číslo dokladu preukazujúceho ich status na Slovensku. Občania Ukrajiny môžu využiť aj očkovanie bez registrácie.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva zdôraznila, že v prípade aplikácie druhej alebo posilňujúcej dávky je potrebné preukázať sa v očkovacom centre hodnoverným spôsobom, ktorý dokladuje podanie predošlej dávky. "Očkuje sa vakcínami dostupnými na Slovensku. U osôb do 17 rokov vrátane je to vakcína Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Osoby staršie ako 18 rokov sa očkujú vakcínami Spikevax od Moderny, Comirnaty od Pfizer/BioNTech, Nuvaxovid od Novavaxu a Janssen od Johnson & Johnson," povedala Eliášová.