Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

MZ navrhuje vznik centra kybernetickej bezpečnosti pre zdravotníctvo

Foto: TASR/AP

Prevádzkovať by ho malo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Rezort to odôvodňuje prudkým nárastom kybernetických hrozieb.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhuje vybudovať dohľadové centrum kybernetickej bezpečnosti. Prevádzkovať by ho malo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI). Rezort to odôvodňuje prudkým nárastom kybernetických hrozieb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Zabezpečovať bude pokrytie všetkých významných aspektov kybernetickej bezpečnosti pre sektor zdravotníctvo," priblížilo s tým, že sa má týkať nielen ministerstva, ale aj jeho rezortných organizácií. Pôjde podľa neho predovšetkým o monitorovanie a analýzu interného kybernetického prostredia, výmenu informácií o kybernetických hrozbách či riešenie mimoriadnych situácií.

Povinnosť rezortu zriadiť osobitné pracovisko plynie z novely zákona o kybernetickej bezpečnosti. Rezort ozrejmil, že úprava je v súlade s Národnou stratégiou kybernetickej bezpečnosti do roku 2025, podľa ktorej v kybernetickom priestore musia dobre fungovať nielen služby súkromných spoločností, ale aj tie poskytované štátom.