Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MZ nemá informáciu, že Rusko súhlasilo so začatím očkovania Sputnikom

Ruská vakcína Sputnik V, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Slovensko si objednalo celkovo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo až do rekonštrukcie kabinetu.

Bratislava 11. mája (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zatiaľ nemá oficiálnu informáciu o tom, že ruská strana súhlasila so začatím očkovania vakcínou Sputnik V na Slovensku. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Reagovala tak na pondelkové (10. 5.) vyjadrenie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na sociálnej sieti, ktorý informoval o dohode na začiatku očkovania.

"Ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli oficiálnou informáciou nedisponuje a nebola rezortu doručená. Faktom však je, že očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku po preverení príslušnými odbornými autoritami by bola dobrá správa," skonštatovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva. Dodala, že bezpečnosť pacienta je prioritou a očkovanie je účinná prevencia na ochranu zdravia a životov.

Šéf rezortu financií sa podľa svojich slov cez víkend dohodol s ruskou stranou, že po pretestovaní vakcíny v registrovanom OMCL laboratóriu súhlasia so začiatkom očkovania. "Po výborných výsledkoch testov v certifikovanom OMCL laboratóriu v Maďarsku a po trojmesačných všemožných obštrukciách všemocných sa schyľuje v najbližších dňoch k začiatku očkovania Sputnikom V aj na Slovensku," vyhlásil Matovič.

Slovensko si objednalo celkovo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo až do rekonštrukcie kabinetu.