Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: O optimalizácii siete nemocníc sa ešte rokuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Finálna podoba siete konkrétnych nemocníc nie je ešte záväzne prijatá.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Rokovania k pripravovanej optimalizácii siete nemocníc naďalej pokračujú. Finálna podoba siete konkrétnych nemocníc nie je ešte záväzne prijatá. Pre TASR to povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort tak reagoval na tvrdenia primátorov miest okresov Zvolen, Detva a Krupina, ktorí sa obávajú, že pripravovaná optimalizácia siete prinesie pre obyvateľov týchto okresov výrazné zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Upozornili, že zvolenská nemocnica, ktorá je doposiaľ jedinou dostupnou nemocnicou v regióne Hontu a Podpoľania, by sa totiž mala stať komunálnym zdravotníckym zariadením a prestala by poskytovať celý rad životne dôležitých služieb.

"V prípade zmieneného medializovaného materiálu išlo o pracovnú verziu, ktorá nie je v tomto štádiu procesu relevantná. Diskusia k predmetnému návrhu je aj naďalej otvorená pre všetky zainteresované strany a my sme aj naďalej otvorení všetkým vstupom a pripomienkam k rozpracovanému materiálu," povedala Eliášová s dôvetkom, že cieľom ministerstva je radikálne zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti prostredníctvom reformy, ktorá je prvýkrát spojená s garantovanými investíciami prostredníctvom Plánu obnovy a odolnosti SR.

Ministerstvo zdravotníctva poukázalo na to, že reforma je časovo nastavená postupne, pričom prepočty sa robia aj vzhľadom na geografické rozloženie Slovenska. Vysvetlilo, že reforma na úvod nastavuje základné rámce, k dosiahnutiu finálneho výsledku je nastavené niekoľkoročné prechodné obdobie.

Rovnako hovorí, že sa Slovensko bude musieť vysporiadať so starnutím populácie a jeho vplyvom na potreby pacientov, oproti minulosti klesá dopyt po gynekologicko-pôrodníckych lôžkach v dôsledku poklesu pôrodnosti. Dopyt po dlhodobých či geriatrických lôžkach bude rokmi narastať.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Eliášová doplnila, že reforma prinesie fakt, že lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, by sa transformovali v horizonte niekoľkých rokov na základe veľmi presných analýz a dát na iný typ lôžka, s tiež lepším manažmentom pacienta. "Dlhodobo chorí pacienti sú totiž hospitalizovaní na akútnych lôžkach, ktoré však primárne slúžia pre akútne stavy. Navyše nemocnica nedokáže takýmto pacientom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť na čas potrebný na zotavenie, pretože potrebuje uprednostniť akútnych pacientov," dodala s tým, že by sa tak časť nevyužitých lôžok mala transformovať na lôžka dlhodobej a následnej starostlivosti.