Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

PCR test pre deti pred pobytovým táborom bude bezplatný

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pozvanie na testovanie by malo byť zaslané tri dni pred začiatkom pobytu.

Bratislava 25. júna (TASR) – Absolvovanie PCR testu pre deti pred pobytovým táborom bude bezplatné. Rodičia ich budú môcť prihlásiť štandardnou formou cez stránku korona.gov.sk. Nárok na dva bezplatné testy za mesiac sa týka detí vo veku od desiatich rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

„Rezort zdravotníctva po rokovaní so zdravotnými poisťovňami umožní absolvovať bezplatne PCR test potrebný na účasť na pobytovom zotavovacom podujatí (detský tábor, športový pobyt a podobne) u detí vo veku nad desať rokov,“ spresnila hovorkyňa s tým, že sa to týka aj aktivít s účasťou minimálne piatich detí na viac ako štyri dni.

Epidemiológ Ministerstva zdravotníctva SR Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz upozornil, že na podujatiach, ako sú detské tábory, je vysoké riziko šírenia nového koronavírusu. „Vzniká tu prostredie s intenzívnymi interakciami, ako napríklad šport, hry či spoločné stravovanie, ktoré umožňujú koronavírusu podmienky na ľahké a rýchle šírenie. Toto riziko je ešte väčšie v prostredí delta variantu, ktorý je vysokoinfekčný,“ zdôraznil.

Registrovať deti deti možno cez stránku korona.gov.sk. Hovorkyňa informovala, že vo formulári treba uviesť dátum začiatku tábora. V časti „Vyberte príznak alebo dôvod vyšetrenia“ je potrebné zadať „pobytový tábor“. Pozvanie na testovanie by malo byť zaslané tri dni pred začiatkom pobytu.