Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Počet schválených liekov sa zdvojnásobil

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva Róbert Babeľa uviedol, že od prvého júla sú k dispozícii napríklad nové lieky na arteriálnu pľúcnu hypertenziu, liečbu anémie či chronické srdcové zlyhanie.

Bratislava 25. augusta (TASR) - Počet schválených nových liekov pre pacientov na Slovensku sa oproti minulému roku zdvojnásobil. Kým za druhý štvrťrok 2021 kategorizačná komisia schválila 12 liekov, v rovnakom období roku 2022 to bolo 24. Medzi kategorizované lieky, teda lieky hradené z verejného zdravotného poistenia, pribudli lieky na onkologické, kardiologické či neurologické ochorenia. Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Róbert Babeľa.

"Na ministerstve máme v rámci kategorizačných komisií ambíciu schvaľovať čo možno najvyšší počet inovatívnych liekov a dobiehať tak inovačný deficit, ktorý sa tu roky akumuloval," uviedol Babeľa. Dodal, že od prvého júla sú k dispozícii napríklad nové lieky na arteriálnu pľúcnu hypertenziu, liečbu anémie či chronické srdcové zlyhanie. "Výrazný posun sme dosiahli v dostupnosti úhrady moderných liekov na karcinóm pľúc," doplnil.

Vďaka liekovej novele, ktorú parlament odobril v júni, sa má podľa MZ proces kategorizácie ešte viac zefektívniť. Kategorizačná komisia má prvýkrát posudzovať lieky podľa nových pravidiel na zasadnutí 5. septembra. Podľa Babeľu sa má rozhodovať o štyroch liekoch. "Niektoré z týchto liekov boli registrované v roku 2015, je august 2022 a my ich stále nemáme dostupné," skonštatoval s tým, že ide najmä o onkologické lieky.