Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva vyzýva občanov, aby nosili rúška

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf rezortu zdravotníctva pripomenul, že tretinu nakazených ochorením COVID-19 tvoria importy zo zahraničia, druhá je výsledkom rizikových aktivít a zvyšok sú ich kontakty.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR apeluje na občanov, aby sa počas voľných dní a víkendov správali zodpovedne a chránili nielen seba, ale aj svojich blízkych pred rizikom nákazy novým koronavírusom. Situáciu s COVID-19 má rezort zdravotníctva podľa slov hovorkyne Zuzany Eliášovej vďaka intenzívnej každodennej práci pod kontrolou.

MZ SR zdôraznilo, že pripravených je približne 2000 pľúcnych ventilácií a podporných dýchacích prístrojov, nemocnice v prípade potreby vedia okamžite reprofilizovať lôžka, ochranných pomôcok je dostatok. Situáciu rezort monitoruje na dennej báze.

Šéf rezortu zdravotníctva pripomenul, že tretinu nakazených ochorením COVID-19 tvoria importy zo zahraničia, druhá je výsledkom rizikových aktivít a zvyšok sú ich kontakty. Prijímame preto preventívne opatrenia na ochranu zdravia ľudí. "Nosenie rúška, dostatočný odstup od ostatných a hygiena rúk, to sú tri základné oblasti, ktoré nás preventívne chránia pred novým koronavírusom," zdôraznil.

Rezort zdravotníctva vyzval ľudí k noseniu rúšok, umývaniu si rúk vodou aj mydlom, interval by mal trvať dlhšie ako 30 sekúnd. Tiež odporúča vyhýbať sa davom ľudí a dodržiavať odstupy – teda najmenej dva metre od inej osoby, vyhnúť sa výťahu, keďže ide o uzavretý priestor, použiť schody, či nedotýkať sa rukami zbytočne tváre. Fajčiarom odporúča obmedziť svoj zlozvyk na minimum, keďže fajčenie oslabuje pľúca.