Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MINISTERSTVO ZDRAVOTNÍCTVA: Hospitalizovaných v nemocniciach pribúda

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Historické maximá dosahuje počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii, ktorých je 142, a počet ľudí na JIS, tých je 140.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň je v nemocniciach stále viac, momentálne ich je 2230. Historické maximá dosahuje počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii, ktorých je 142, a počet ľudí na JIS, tých je 140. V pondelok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, pričom zdôraznila, že situáciu majú pod kontrolou.

"Na pôde rezortu je zriadený tím, ktorý sa venuje výlučne situácii v zdravotníckych zariadeniach. Niekoľkokrát za deň dostávame reporty a v prípade potreby situáciu aktívne riešime. Na ministerstve aktívne pracuje aj krízové koordinačné centrum, ktoré sme zriadili s cieľom riešenia a monitorovania situácie," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

MZ SR však apeluje na vedenia nemocníc, aby dbali na dodržiavanie protiepidemických opatrení a vyžadovali ich dodržiavanie nielen od zdravotníckych pracovníkov, ale všetkých osôb, ktoré vstupujú do týchto priestorov. Šéf rezortu zároveň ďakuje všetkým zdravotníckym pracovníkom za mimoriadnu prácu.

Štátny tajomník Peter Stachura, pod ktorého spadá tím monitorujúci situáciu v nemocniciach, zdôraznil, že vďaka aktuálnym dátam z nemocníc vedia pohotovo reagovať na situáciu a prijímať zodpovedné rozhodnutia. Prízvukoval, že aj napriek tomu, že je situácia náročná, v niektorých nemocniciach sa stále vykonáva aj časť plánovaných výkonov, v závislosti od epidemiologickej situácie v danom regióne. "Chcel by som ubezpečiť, že všetkým pacientom bude v prípade náhleho zhoršenia ich zdravotného stavu poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť," komentoval.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň verejnosti pripomína, aby dodržiavala základné pravidlá - teda nosenie rúška, dostatočný odstup, minimálne dva metre, a dôslednú hygienu rúk.