Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

MZ SR: Je predčasné hovoriť o závažnosti ochorenia variantom omicron

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Variant sa objavil po prvý raz v Juhoafrickej republike. Prvé importované prípady boli počas víkendu zaznamenané v Európskej únii, Veľkej Británii, Izraeli a Hongkongu.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Nateraz je predčasné hovoriť o priebehu a závažnosti ochorenia, ktoré spôsobuje omikron variant nového koronavírusu. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s tým, že tento variant sa však šíri rekordne rýchlo.

Ministerstvo tvrdí, že zatiaľ nie je k dispozícii dostatok epidemiologických dát, na základe ktorých by bolo možné stanoviť, akú veľkú hrozbu tento nový variant predstavuje. Limitované dáta vypovedajú o tom, že omikron variant je oveľa infekčnejší.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR preto od stredy (1. 12.) mení pravidlá pre osoby platné pri návrate z Juhoafrickej republiky a ďalších rizikových krajín. Platiť bude pre ne povinná karanténa.

Variant sa objavil po prvý raz v Juhoafrickej republike. Prvé importované prípady boli počas víkendu zaznamenané v Európskej únii, Veľkej Británii, Izraeli a Hongkongu.

Muž počas príchodu na testovanie na ochorenie COVID-19 v testovacom centre v Johannesburgu 27. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


V Českej republike potvrdili prvý prípad nákazy novým variantom v pondelok (29. 11.). Ide o osobu, ktorá sa vrátila z Afriky. Infikovaná žena je momentálne v izolácii. Výskyt koronavírusového variantu omikron oficiálne potvrdili aj v Rakúsku. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková informovala o tom, že omikron variant, teda nový variant nového koronavírusu, sa na Slovensku v doposiaľ testovaných vzorkách nepotvrdil.

Variant zatiaľ nebol popísaný v žiadnych epidemiologických štúdiách. Ministerstvo preto hovorí, že zatiaľ sa nevie, ako sa bude reálne šíriť v svetovej populácii. Presný rizikový profil omikron variantu bude možné podať až v priebehu niekoľkých týždňov, prípadne mesiacov, keď už budú verejne prístupné štúdie dokumentujúce štatisticky významnú skupinu pacientov.

MZ SR tiež uviedlo, že neexistujú dáta, na základe ktorých by sa dala určiť efektívnosť doterajších vakcín proti novému variantu. Neexistujú ani dáta, na základe ktorých by sa dalo určiť riziko ťažkého priebehu ochorenia, prípadne smrtnosť vírusu. Publikované neboli ani žiadne štúdie, ktoré by určili inkubačnú dobu omikron variantu. Inkubačný čas zásadne ovplyvňuje, ako skoro je možné identifikovať nákazu v populácii.