Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dobrá správa: Na Slovensko dorazila prvá dodávka lieku Paxlovid

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Liek je určený pacientom s ochorením COVID-19, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia a nasadenie lieku prebehne do piatich dní od nástupu symptómov, priblížil rezort zdravotníctva.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Na Slovensko dorazila prvá dodávka lieku Paxlovid. TASR o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Podľa rezortu je tento antivirotický liek v súčasnosti jeden z najúčinnejších nástrojov pri liečbe COVID-19.

"Tento týždeň na Slovensko dorazilo prvých 4200 balení, celkovo rezort zdravotníctva objednal 25.000 balení," uviedol komunikačný odbor rezort.

"Liek je určený pacientom s ochorením COVID-19, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia a nasadenie lieku prebehne do piatich dní od nástupu symptómov," priblížilo ministerstvo. Predpísať ho môžu obvodní i špecializovaní lekári po tom, ako PCR test preukáže u pacienta COVID-19.

V nemocničných zariadeniach je podľa rezortu k dispozícii aj liek Veklury s obsahom účinnej látky remdezivir. Liek môže byť podaný formou intravenóznej infúzie dospelým pacientom, pri ktorých je zvýšené riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19.

Medzi rizikové skupiny patria napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovo-cievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou.