Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Návšteva lekára patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Lekára je potrebné kontaktovať najprv telefonicky.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Návšteva lekára patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová s tým, že aj naďalej platí, že lekára je potrebné kontaktovať najprv telefonicky.

"Čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti, ambulantní lekári – všeobecní aj špecialisti - aktuálne postupujú podľa metodických usmernení, ktoré vypracovali hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva SR za jednotlivé lekárske odbornosti," komentovala.

Lekár pacientovi počas telefonátu položí niekoľko triediacich otázok, na základe ktorých posúdi, či je možné vyšetrenie v ambulancii zrealizovať. Prihliadnuť má podľa rezortu zdravotníctva na závažnosť pacientovho zdravotného stavu. MZ SR pripomenulo, že poskytovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti v čase pandémie nového koronavírusu funguje aj prostredníctvom tzv. telemedicíny.

Reprofilizovaných, teda zmenených z iného poskytovania zdravotnej starostlivosti na účel hospitalizácie pre pacientov s ochorením COVID-19, je podľa MZ SR aktuálne približne 2000 lôžok. Rezort zdravotníctva má pripravené aj ďalšie fázy reprofilizácie. K nim bude pristupovať postupne, prihliadajúc na aktuálnu epidemiologickú situáciu na Slovensku.

"Reprofilizácia lôžok pre nakazených ľudí s koronavírusom narastá podľa potreby v závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie. Pripravené sú aj menšie regionálne nemocnice, nielen štátne univerzitné a fakultné nemocnice," uzavrela Eliášová.