Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva odmieta kritiku Hlasu k reforme nemocničnej siete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ambíciou je podľa slov hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej radikálne zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti, čo je aj cieľom Plánu obnovy a odolnosti SR.

Bratislava 9. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odmieta kritiku mimoparlamentného Hlasu-SD, že optimalizáciou siete nemocníc zanikne takmer 11.000 akútnych lôžok, alebo sa zhorší dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Ako v reakcii pre TASR informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, by sa transformovali v horizonte niekoľkých rokov na základe presných analýz a dát na iný typ lôžka s lepším manažmentom pacienta.

"Zástupcovia predmetnej politickej strany vyjadrovali počas svojho vládnutia obdobnej reforme podporu. Preto, ak sú ich zámery, kroky v prospech občana, by sme skôr očakávali konštruktívny dialóg ako vytĺkanie politického kapitálu z reformy, o ktorú sa v slovenskom zdravotníctve snažia ľudia 15 rokov," uviedla.

Ambíciou je podľa jej slov radikálne zvýšiť kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti, čo je aj cieľom Plánu obnovy a odolnosti SR. MZ SR tvrdí, že slovenské zdravotníctvo bolo dlhé roky zle riadené, nemocnice sú chronicky zadĺžené a zdravotníci nespokojní.

"Pravidlá boli nastavené tak, že namiesto zvyšovania kvality zdravotnej starostlivosti a efektívnosti bolo na prvom mieste uspokojovanie niekoľkých hráčov, ktorí na zdravotníctve bezohľadne profitovali," zdôraznil rezort.

Reštart slovenského zdravotníctva podľa Eliášovej znamená, že sa dajú do pohybu reformy a investície, čo je cestou ku kvalitnému a ekonomicky udržateľnému zdravotníctvu.
Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

"Slovensko sa bude musieť vysporiadať so starnutím populácie a jej vplyvom na potreby pacientov, oproti minulosti klesá dopyt po gynekologicko-pôrodníckych lôžkach v dôsledku poklesu pôrodnosti. Naopak dopyt po dlhodobých či geriatrických lôžkach bude rokmi narastať," povedala.

MZ SR sľubuje lepší manažment pacienta, efektívnejšie využívanie nemocničných lôžok a peňazí, ktoré budú zamerané do oblastí, kde sú najviac potrebné pre pacienta a zdravotníka, na efektívnu a kvalitnú liečbu pre pacienta a adekvátne pracovné podmienky pre zdravotníkov.

Dodala, že dlhodobo chorí pacienti sú hospitalizovaní na akútnych lôžkach, ktoré však primárne slúžia pre akútne stavy. "Navyše nemocnica nedokáže takýmto pacientom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť na čas potrebný na zotavenie, pretože potrebuje uprednostniť akútnych pacientov. Na Slovensku by sa tak časť nevyužitých akútnych lôžok mala transformovať na lôžka dlhodobej a následnej starostlivosti," uzavrela Eliášová.

O reformných krokoch bude MZ SR postupne informovať.