Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva rozširuje laboratórnu diagnostiku koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa rozšírením laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu na ďalšie pracoviská zvýši šanca väčšieho záchytu ochorenia COVID-19.

Bratislava 16. marca (TASR) - Vzorky od pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19 by malo po novom testovať aj laboratórium v Trenčíne. Doposiaľ tak robili odborníci Národného referenčného centra pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici a v Košiciach. Rozšírením testovacích kapacít sa zároveň skráti doba čakania na výsledky.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR priblížil, že laboratóriá úradov verejného zdravotníctva v Bratislave, v Košiciach a v Banskej Bystrici sú schopné spolu denne vyšetriť približne 400 vzoriek. "Testovacie kapacity posilňujeme z dôvodu pribúdajúceho počtu vzoriek a z dôvodu zabezpečenia lepšej dostupnosti laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu," komentoval.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa sa rozšírením laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu na ďalšie pracoviská zvýši šanca väčšieho záchytu ochorenia COVID-19. "Našim epidemiológom v teréne zabezpečí podchytenie väčšieho množstva ohnísk s následkom úspešnej eliminácie rizika šírenia ochorenia," povedal Mikas.

Rezort zdravotníctva komunikuje vo veci zapojenia sa do koordinovanej, štátom riadenej laboratórnej diagnostiky nového koronavírusu aj s komerčnými laboratóriami. Svoje sily ponúkol aj Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV).