Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MZ SR: Sestry zastrašujú, zdravotná starostlivosť je zabezpečená

Na snímke predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo sa zároveň poďakovalo sestrám, ktoré ostali pri pacientoch.

Bratislava 28. januára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva odmieta, že by hromadné výpovede sestier zhoršili zdravotnú starostlivosť o slovenských pacientov. Má ísť o zastrašovanie. "Chceme opäť ubezpečiť všetkých občanov, že zdravotná starostlivosť pre každého pacienta je zabezpečená," uviedol dnes hovorca rezortu Peter Bubla. Opačné tvrdenia ministerstvo podľa jeho slov kategoricky odmieta.

"Chápeme, že pani Lazorová s pani Kaveckou sú stále nervóznejšie, keďže rôznymi dezinformáciami dotlačili sestry do výpovedí, pričom svoje miesta neohrozili výpoveďou alebo vzdaním sa funkcie. Avšak ani toto nepovažujeme za dôvod, aby sa funkcionárky sestier uchyľovali k zastrašovaniu pacientov a kresleniu katastrofických scenárov o hroziacom zhoršení dostupnosti zdravotnej starostlivosti," uviedol Bubla.

Rezort tiež odmieta, že by so zdravotníkmi nekomunikoval o právnej norme, ktorá im upravila platy. Poukazuje, že okrem spoločných rokovaní navštevoval minister Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) i jednotlivé nemocnice. "Schválený zákon považujeme za kompromisné riešenie. Znamená plus 55 miliónov eur pre všetkých asi 38.000 zdravotníckych pracovníkov. Celoplošne ide o navýšenie o zhruba 16 percent. Navyše majú všetci zdravotníci týmto zákonom garantovanú každoročnú valorizáciu platov," zhrnul Bubla.

Ministerstvo sa zároveň poďakovalo sestrám, ktoré ostali pri pacientoch. "Zároveň však musíme aj rešpektovať právo každej sestry, ktorá sa rozhodne pre zmenu zamestnania. Ak má byť ale dôvodom pre odchod sestier z našich nemocníc započítavanie rokov odbornej praxe, či navyšovanie mzdy za odpracované roky, tak len pripomíname, že toto majú sestry v našich nemocniciach už dlhodobo nastavené v kolektívnych zmluvách," uzavrel Bubla.

Šéfka sesterkých odborov Monika Kavecká a sesterskej komory Iveta Lazorová dnes upozornili, že od februára môže pre hromadné výpovede milión pacientov ostať bez adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Problém má nastať v Trnavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Sestry kritizujú, že minister Čislák ani premiér Robert Fico (Smer-SD) neurobili nič preto, aby stav zvrátili. Vidia však ešte priestor na rokovania. Chystajú sa preto v piatok (29.1.) pred Úrad vlády SR.