Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Slovensko chce znížiť úmrtnosť na rakovinu, pomôcť má projekt ICCCS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt pomôže reformovať infraštruktúru a služby zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Bratislava 30. júna (TASR) - Slovensko chce znížiť úmrtnosť na rakovinu. Zameriava sa na to projekt Zlepšenie koordinácie a skríningu rakoviny v Lotyšsku a na Slovensku (ICCCS), za ktorým stojí agentúra IARC. Jej zástupcovia sa na Slovensku zúčastnili pracovného stretnutia. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu zdravotníctva.

"Pomohlo im získať relevantné a komplexné informácie o stave onkologických ochorení v SR, o ich liečbe, prevencii, teda najmä skríningoch, o spolupráci štátu s pacientskymi organizáciami aj o informovaní širokej verejnosti o témach, ktoré s touto témou súvisia," ozrejmil.

Projekt pomôže reformovať infraštruktúru a služby zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Zameria sa najmä na zlepšenie informačného systému používaného na identifikáciu a pozývanie obyvateľstva oprávneného na skríning. "Získané informácie z našej osobnej návštevy sú veľmi dôležité aj preto, lebo vďaka nim môžeme nastaviť slovenský projekt na mieru tým problémom, ktorým SR v tejto oblasti čelí," skonštatoval koordinátor projektu Andre Carvalho.

Rezort zdravotníctva projekt ocenil. "Nielen zníženie úmrtnosti na onkologické ochorenia, ale aj reálne zvýšenie prístupu ľudí ku kvalitnému skríningu rakoviny prsníka, krčka maternice a kolorektálneho karcinómu vďaka koordinovanej komunikácii navonok vnímame ako veľkú výzvu a priblíženie," dodal štátny tajomník ministerstva Róbert Babeľa.