Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

MZ SR: So zákonom o platoch je spokojných 98,5% zdravotníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Univezitná nemocnica Bratislava

Programové vyhlásenie počítalo aj so zlepšením hospodárenia nemocníc. Dlh v zdravotníctve sa má však v tomto roku zvýšiť na 500 miliónov eur.

Bratislava 30. januára (TASR) – So zákonom, ktorý od začiatku roka upravil platy v nemocniciach, sú podľa ministerstva zdravotníctva spokojní takmer všetci zdravotníci. "Nedá sa zrejme nikomu vyhovieť na 100 percent. Ale myslíme si, že ak so zákonom je spokojných 98,5 percenta zdravotníckych pracovníkov, dovolíme si skonštatovať, že ide o dobrý zákon," povedal hovorca rezortu Peter Bubla. Napriek tomu, poukazuje ministerstvo, že sestry pre právnu normu podali hromadné výpovede, nejde o všetky.

Programové vyhlásenie vlády Roberta Fica (Smer-SD) hovorilo o potrebe lepšieho ohodnotenia zdravotníkov, ako aj to, že zásadné zmeny v systéme majú byť výsledkom dohody. Diskusiu o problematike považuje rezort za dostatočnú. "Na túto tému sme so zdravotníkmi diskutovali viac ako tri roky. Pripomíname, že ide o 25 zdravotníckych povolaní. Je nám ľúto, že iba jedno z nich má so schváleným znením zákona problém. Aj keď ani tu nejde o všetky sestry. Hovoríme najmä o ich funkcionárkach, ktorým sa dezinformáciami a zavádzaním podarilo zmanipulovať niekoľko sestier,“ skonštatoval Bubla.

Poznamenal, že výpovede sestier sú pravdepodobne prvým štrajkom v histórii proti zvýšeniu platov. Na zvýšenie miezd zdravotníkov má ísť v tomto roku 55 miliónov eur. "Plošne ide o navýšenie o 16 percent. V súkromných nemocniciach môže ísť o zvýšenie mzdy aj o 200 eur. Hovoríme o úprave miezd všetkých asi 38.000 zdravotníkov. Zároveň zákon garantuje každoročnú valorizáciu platov," poznamenal Bubla. Ministerstvo poukazuje, že za Ficovej vlády sa platy sestier zvýšili v priemere o 192,14 eura, kým za vlády Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS) to bolo o 5,14 eura.

Programové vyhlásenie počítalo aj so zlepšením hospodárenia nemocníc. Dlh v zdravotníctve sa má však v tomto roku zvýšiť na 500 miliónov eur. "V roku 2014 už tretí rok po sebe štátne nemocnice reálne znižovali tempo rastu dlhu. Bolo možné konštatovať, že celkové tempo zadlženosti v najväčších štátnych nemocniciach sa znižuje, a to aj napriek neustálemu zvyšovaniu osobných nákladov. Okrem znižovania tempa rastu zadlženosti sa od roku 2011 úspešne darí znižovať aj straty nemocníc," reagoval Bubla. Ich kumulovaná strata klesla zo 156 miliónov eur v roku 2011 na vlaňajších 75 miliónov eur. Rok 2015 je podľa jeho slov predčasné hodnotiť, poukazuje však, že medzi nemocnicami sú také, ktoré sa už nezadlžujú.

"Ak hovoríme o opatreniach zo strany MZ SR, počas celého štvorročného obdobia, ako aj na jeho sklonku boli prijímané opatrenia na zvýšenie transparentnosti s nakladaním peňazí v nemocniciach, čo v konečnom dôsledku môže len prispieť k hospodárnejšiemu a efektívnejšiemu nakladaniu s financiami," uviedol Bubla. Má ísť o projekt otvorenej nemocnice, audity, či nové opatrenia v procese nákupu zdravotníckej techniky, ako aj referencovanie zdravotníckych pomôcok od začiatku tohto roku.

Súčasnej vláde nevyšiel jej avizovaný plán zaviesť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. "V tejto veci platí to, čo sme hovorili niekoľkokrát, a síce, že ministerstvo zdravotníctva pripravilo legislatívnu podobu tohto zámeru. Otvoreným ostáva finančné krytie," poznamenal Bubla. Rovnako sa nedoriešila otázka fungovania ambulantných pohotovostí. V téme sa podľa hovorcu naďalej vedie odborná diskusia, posledné stretnutie bolo koncom minulého roka.

Programové vyhlásenie hovorilo aj o zlepšení starostlivosti o seniorov. Rezort k tomu podľa svojho hodnotenia prispel zavedením možnosti preplácať niektoré ošetrovateľskú úkony v zariadeniach sociálnych služieb či rozšírením ochranného limitu na lieky na všetkých dôchodcov. Organizovali sa tiež kampane a vzdelávacie aktivity na zlepšenie zdravotného uvedomenia starších ľudí, uzavrel Bubla.