Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva spustí skríningový program rakoviny

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Nádorové ochorenia patria v súčasnosti medzi druhú najčastejšiu príčinu úmrtia na Slovensku.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR od budúceho roka spúšťa skríningové programy zamerané na včasné odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka, prsníka a krčka maternice. Jeho cieľom je podchytiť onkologické ochorenie u pacienta čím skôr a zvýšiť tak šancu na jeho úspešnú liečbu. Program vo štvrtok na pôde ministerstva predstavili šéfka rezortu zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) spolu s vysokošpecializovanými odborníkmi.

Skríning onkologických ochorení by mal odhaliť rakovinu aj u tých, ktorí nemajú žiadne príznaky choroby. Ide o adresné pozývanie ľudí, ktorých vybrali všetky tri slovenské zdravotné poisťovne. Skúmať sa budú tie choroby, pre ktoré existujú účinné testy. "Zníženie incidencie a mortality na onkologické choroby je pre MZ SR kľúčové," priblížila Kalavská s tým, že cieľom skríningu je dosiahnuť na ňom minimálne 50-percentnú účasť. Ministerka tiež avizovala úzku spoluprácu Národného onkologického inštitútu a Národného onkologického registra s MZ SR.

Podľa hlavného odborníka MZ SR pre klinickú onkológiu Michala Mega ide o prelomový krok v slovenskom zdravotníctve. "Skríningy nádorov hrubého čreva, prsníka a krčka maternice predstavujú významnú zložku realizácie Národného onkologického programu. Z dlhodobého hľadiska môže prispieť k zníženiu úmrtnosti na tieto nádory, a tým aj zlepšeniu zdravia obyvateľstva," mieni.

Skríningový program rakoviny hrubého čreva a konečníka sa začne prvou fázou na vzorke 20.000 ľudí. Zdravotné poisťovne budú poistencom posielať test na okultné krvácanie. Vzorku stolice bude treba odovzdať všeobecnému lekárovi. "Zatiaľ ani jedna rozvinutá krajina na svete nedokázala presvedčiť populáciu nad 50 rokov, aby sa v dostatočnej miere zúčastňovali na skríningových vyšetreniach. Metóda adresného pozývania na skríning tohto ochorenia je najúčinnejšia, práve preto ju na Slovensku od januára zavádzame," vysvetlil gastroenterológ Rudolf Hrčka. Pri pozitívnom výsledku bude pacient odoslaný na ďalšie odborné vyšetrenie.

Špecialistka pre mamodiagnostiku a skríning (skríning rakoviny prsníka) Alena Kállayová priblížila, že cieľovou skupinou pre zistenie tohto ochorenia budú ženy vo veku 50 až 69 rokov. Vysvetlila, že netreba čakať na prvé príznaky ochorenia. Skríning je podľa nej ideálnou formou a má svoj význam. "Máme moderné, účinné a spoľahlivé medicínske prístroje s minimálnou radiačnou záťažou pre organizmus, sú prísne kontrolované a najmä – sú tu preto, aby pomáhali," dodala lekárka. Podľa nej stále platí, že veľa žien na Slovensku je diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka a v priemere 300 žien na Slovensku zomiera zbytočne.

Ministerstvo chce v priebehu roka rozbehnúť aj skríning rakoviny krčka maternice. Nárok naň budú mať ženy vo veku 23 až 64 rokov. Gynekológ a onkológ Oliver Sadovský zdôraznil, že rakovina krčka maternice je závažným onkologickým ochorením žien najmä v produktívnom veku okolo 45. roku života. "Organizovaný cytologický skríning tohto ochorenia iniciovaný MZ SR a odbornými spoločnosťami ponúka cieľovej skupine žien na Slovensku možnosť predchádzať vzniku rakoviny krčka maternice," spresnil Sadocký.

Nádorové ochorenia patria v súčasnosti medzi druhú najčastejšiu príčinu úmrtia na Slovensku. Vyšetrenia by mali vybraní účastníci absolvovať na 30 vybraných pracoviskách, z nich je zatiaľ preverených päť. Na skríningy vyčlenilo MZ SR päť miliónov eur. Ministerka zdravotníctva predstaví akčný program vláde SR na rokovaní budúcu stredu (19.12.).