Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Systém DRG sa má pilotne spustiť v roku 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

ÚDZS zdôraznil, že výhodou systému je meranie produkcie a kvality nemocnice ako základ pre úhradu zo strany zdravotnej poisťovne či porovnávanie poskytovateľov z hľadiska efektivity a kvality.

Bratislava 16. mája (TASR) - Platobný systém pre nemocnice, tzv. DRG systém, sa má pilotne spustiť 1. januára 2023. V súčasnosti sa vyhodnocujú dáta z nemocníc. Vyplýva to z informácie Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"V prípade DRG v súčasnosti prebieha vyhodnocovanie zozbieraných dát z nemocníc a pripravujú sa metodické postupy. Ak budú dáta relevantné, bude možné systém DRG pilotne spustiť 1. januára 2023," dodal.

DRG (Diagnosis Related Group) je cenotvorba, ktorá podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zabezpečuje efektívnu kontrolu nad poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti aj rovnováhu vo vzťahu zdravotná poisťovňa – poskytovateľ. Používa sa vo všetkých krajinách Európskej únie okrem Slovenska.

ÚDZS zdôraznil, že výhodou systému je napríklad meranie produkcie a kvality nemocnice ako základ pre úhradu zo strany zdravotnej poisťovne či porovnávanie poskytovateľov z hľadiska efektivity a kvality.

Jeho zavedenie je podľa úradu nevyhnutné nielen pre nemocnice, ale aj pre ambulancie. "Ambulantná starostlivosť je na Slovensku uhrádzaná veľmi asymetricky a niektoré kľúčové odbornosti sú finančne mimoriadne podvyživené," doplnil. Dôsledkom toho je podľa neho nezáujem mladých lekárov o prácu v špecializovaných odborných ambulanciách, ktoré nie sú súčasťou nemocníc.

Úrad poukázal na skutočnosť, že namiesto toho sa zatiaľ pre ambulancie uplatňujú "nelogicky nastavené bodovníky a pre nemocnice prospektívne paušály". Upozornil, že riaditelia nemocníc bez ekonomického vzdelania museli čeliť vyjednávaniam s ekonomicky silnejšími poisťovňami. "Výsledkom sú zadlžené štátne nemocnice, sčasti strata VšZP a v porovnaní s inými krajinami neférové odmeňovanie personálu, keďže platby zo zdravotných poisťovní často ani len nepokrývajú výdavky na platy zdravotníckych pracovníkov," zhrnul.

Úrad upozornil, že pokiaľ nebude cenotvorba, v ktorej majú byť okrem investičných nákladov zahrnuté aj férové odmeny pre zdravotníckych pracovníkov, nepodarí sa zastaviť prepad v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti.