Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva upravil spôsob predpisovania liekov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Všeobecní lekári môžu podľa rozhodnutia predpisovať lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny na základe odporúčania odborného lekára, ktoré bolo vydané pred 1. januárom 2022.

Bratislava 17. februára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vydalo rozhodnutie, ktoré reaguje na problémy v súvislosti so zmenou predpisovania liekov. Upravuje delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj preskripciu pri prepustení pacienta z nemocnice. Rozhodnutie súvisí s novelizáciou zákona o liekoch od nového roka a bude platiť do skončenia mimoriadnej situácie, ktorá je na Slovensku vyhlásená od začiatku pandémie.

Rezort v ňom ozrejmil, že k úprave tzv. delegovanej preskripcie pristúpil na základe dopytu odborných spoločností aj pacientov. "Ministerstvu bolo doručené veľké množstvo podnetov apelujúcich na nepripravenosť ambulantného sektora, ako aj ústavného sektora na novú právnu úpravu. Nezanedbateľnú časť tvorili aj podnety prichádzajúce priamo od pacientov, ktoré spočívali najmä v sťaženom prístupe k predpisovaniu humánnych liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín," zdôvodňuje v rozhodnutí. Softvérovo nebol upravený ani systém eZdravie. Rezort preto usúdil, že predpisovanie treba upraviť týmto výnimočným opatrením.

Všeobecní lekári môžu podľa rozhodnutia predpisovať lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny na základe odporúčania odborného lekára, ktoré bolo vydané pred 1. januárom 2022, a to najviac po dobu jedného roka. Špecialisti majú pri ďalších lekárskych vyšetreniach zase povinnosť predpísať pacientovi lieky. Môžu tým zároveň po dohode najviac na dva mesiace poveriť aj iného špecialistu i všeobecného lekára.

Ministerstvo upravilo aj predpisovanie pri prepustení pacienta z nemocnice, v ktorom upresnilo povinnosť lekára predpísať liek či zdravotnícku pomôcku potrebných na liečbu najviac na dobu 30 dní. Predpisovať budú môcť aj neatestovaní lekári. Pokiaľ bude pacient potrebovať ďalšie lieky, bude mu ich do návštevy špecialistu môcť predpísať aj všeobecný lekár, najdlhšie pol roka od hospitalizácie. Rozhodnutie upravuje aj používanie kódov lekárov do vydania vyššej verzie služby eRecept.

Zmeny v predpisovaní liekov, podľa ktorých mali lieky pacientom predpisovať rovno špecialisti a nie všeobecní lekári na ich odporúčanie, kritizovali viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločností a hlavní odborníci ministerstva zdravotníctva. Vyzvali šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby pozastavil účinnosť novely zákona o liekoch a inicioval diskusiu. Na problémy upozorňovali aj pacientska asociácia, nemocnice či zástupcovia domovov sociálnych služieb.

Legislatívnu zmenu priniesol pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady SR za klub OĽANO Evy Horváthovej, Mareka Krajčího a Mareka Šefčíka. Podľa ministerstva bolo jej cieľom okrem iného snaha o zvýšenie medicínskej a právnej bezpečnosti pacienta či predpisovanie liekov pre pacientov, ktorých prepúšťali z nemocnice s liekmi na tri dni. Zmeny iniciovala jedna zo spoločností združujúca všeobecných lekárov, ktorá upozorňovala na ich preťaženie. O úprave, ktorá by na vzniknutú situáciu reagovala, hovorili poslanci a ministerstvo už po januárovom stretnutí zainteresovaných strán.