Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo vzorkách za tento týždeň dominuje variant delta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Deltou sa častejšie infikujú mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a výrazne infekčnejší variant vírusu šíriť ďalej.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Vo vzorkách sekvenovaných v aktuálnom týždni dominuje variant delta nového koronavírusu. Na svojom webe na to upozornilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

„Za posledný týždeň je počet pozitívne testovaných na variant delta 158 vzoriek z celkového počtu 160 sekvenovaných vzoriek," uviedlo s tým, že to predstavuje 98,8-percentné zastúpenie zo sekvenovaných.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR už v minulosti upozornil, že príznaky variantu delta sa podobajú skôr na chrípku, nádchu či alergiu, pri miernych príznakoch sa podobajú na prechladnutie.

Typickým symptómom je bolesť hlavy, bolesť hrdla, výtok z nosa a zvýšená teplota či horúčka. Strata chuti a čuchu už nebýva tak častým prejavom, vyskytnúť sa môžu hnačky. Deltou sa častejšie infikujú mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a výrazne infekčnejší variant vírusu šíriť ďalej.