Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Všeobecným lekárom sa rozširujú kompetencie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Doteraz bol každý pacient s určitou poruchou cukrov posielaný k diabetológovi. Týchto špecialistov je však podľa odborníčky málo a chýbajú. Nová kompetencia tak odbremení aj sieť špecialistov.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Všeobecným lekárom pre dospelých sa rozširujú kompetencie. Po novom budú môcť poskytovať starostlivosť a manažovať pacientov s predcukrovkou. Na starosti budú mať aj pacientov s vysokým krvným tlakom prostredníctvom telekonzultácií. V piatok o tom informovala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Nové štandardné diagnostické a terapeutické postupy schválila komisia MZ SR na konci septembra. Nové kompetencie môžu všeobecní lekári vykonávať od októbra. "Prediabetes a hypertenzia sú veľmi často rizikovými faktormi združenými v takzvanom metabolickom syndróme. Práve takýto pacienti, ktorých máme v ambulanciách veľa, sú ohrození srdcovocievnymi ochoreniami. Ak tento problém zachytíme včas a začneme ho riešiť už na úrovni primárnej starostlivosti, znižujeme u nich výskyt infarktu srdca, mozgu alebo iného srdcovocievneho ochorenia," vysvetlila Šimková.

Po novom už všeobecní lekári nebudú mať len kompetenciu poučiť pacienta o rizikách predcukrovky, v ambulanciách už môžu vykonať aj všetky klinické a laboratórne vyšetrenia. "V štandarde sú však nastavené aj limity, kedy pacienta dokáže manažovať všeobecný lekár a kedy je potrebné ho poslať k špecialistovi," spresnila Šimková. Pripomenula, že rizikové faktory, ktoré sa podpisujú pod výskyt srdcovocievnych ochorení, sú rovnaké ako pri vzniku onkologických ochorení. "Je preto pravdepodobné, že keď znížime výskyt srdcovocievnych ochorení, znížime aj počet onkologických pacientov," poukázala Šimková.

Doteraz bol každý pacient s určitou poruchou cukrov posielaný k diabetológovi. Týchto špecialistov je však podľa odborníčky málo a chýbajú. Nová kompetencia tak odbremení aj sieť špecialistov.

Liečbu a manažment dospelých pacientov s vysokým krvným tlakom bez srdcovocievneho ochorenia majú všeobecní lekári vo svojej kompetencií od roku 2014. Po novom budú môcť lekári poskytovať týmto pacientom poskytovať telekonzultácie. "Tento štandard nastavil pre lekárov princípy postupov pri telekonzultáciách, čo od pacientov vyžadovať. Definuje, ktorí pacienti majú prísť do ambulancie a ktorí sa dajú manažovať telemedicínsky," vymenovala Šimková.

Zdôraznila však, že využitie nových kompetencií je v rukách všeobecných lekárov. "Som si vedomá, že mnohí lekári sú zavalení prácou. Nové kompetencie nie sú jeho povinnosťou," doplnila odborníčka. V súčasnosti sa podľa jej slov vedú diskusie so zdravotnými poisťovňami, aby nové zdravotné úkony boli hradené zo zdravotného poistenia.