Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Inštitút pre hodnotu a technológie bude prínosom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nový Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve má fungovať od roku 2022.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Vznik Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, teda HTA agentúry, bude prínosom pre zdravotníctvo z hľadiska kontroly verejných financií. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová v reakcii na výzvu poslanca parlamentu Richarda Rašiho, aby prezidentka nepodpísala zákon umožňujúci vznik HTA agentúry.

Inštitút bude podľa hovorkyne vydávať analýzy na základe princípov medicíny založenej na dôkazoch a s použitím medzinárodného metodického štandardu.

„Nezávislé hodnotenie zdravotníckych technológií je štandardom v západnej Európe, pričom vznik inštitútu bol súčasťou odporúčaní už v oblasti Revízie výdavkov na zdravotníctvo 2019, vypracovanej Útvarom hodnoty za peniaze už v čase predchádzajúcej vlády, ktorej bol pán poslanec súčasťou," pripomenula Eliášová.

Spresnila, že inštitút sa popri technológiách bude venovať aj ďalším otázkam kvality a udržateľnosti zdravotnej starostlivosti a podnety bude dostávať od ministerstva, poisťovní, odborných spoločností, ale aj verejnosti či pacientov. Úlohou inštitútu bude aj sledovanie trendov vo vývoji nových technológií.

Mimoparlamentný Hlas-SD vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala zákon umožňujúci vznik Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, teda HTA agentúry. Úrad je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Rašiho v aktuálnej dobe úplne zbytočný a odčerpáva financie, ktoré budú v zdravotníctve chýbať.

Nový Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve má fungovať od roku 2022. Majú sa mu zveriť poradenské úlohy spojené s hodnotením zdravotníckych technológií, ktoré sa majú hradiť z verejného zdravotného poistenia. Má sa zaoberať tými, ktorých dosah na rozpočet je viac ako 1,5 milióna eur ročne. Zriadi sa na základe zákona z dielne rezortu zdravotníctva, ktorý v stredu schválili poslanci Národnej rady SR.