Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Zdravotné poisťovne majú do rezervy dávať viac

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdravotné poisťovne majú v prípade zisku v súčasnosti povinnosť použiť najmenej pätinu zisku na tvorbu rezervného fondu, a to najmenej do výšky 20 percent splateného základného imania.

Bratislava 24. júla (TASR) - Zdravotné poisťovne majú v prípade zisku použiť v budúcnosti viac zdrojov na tvorbu rezervného fondu. Ministerstvo zdravotníctva to zdôvodňuje potrebou dostatočných rezerv. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Jej účinnosť sa navrhuje od januára budúceho roka.

"Vzhľadom k možným negatívnym výkyvom makroekonomického prostredia a nutnosti mať k dispozícii dostatočné rezervné zdroje na krytie týchto nepredvídateľných výkyvov prostredia, a následného krytia strát zdravotnej poisťovne, sa zvyšuje miera povinnej tvorby rezervného fondu na 30 percent," uviedlo v návrhu ministerstvo.

Zdravotné poisťovne majú v prípade zisku v súčasnosti povinnosť použiť najmenej pätinu zisku na tvorbu rezervného fondu, a to najmenej do výšky 20 percent splateného základného imania. Po novom to má byť 30 percent. Zároveň sa navrhuje povinnosť použitia rezervného fondu iba na krytie strát.

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, keď im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS) novelou zákona o zdravotných poisťovniach. Tvorbu zisku im zakázal prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2008. Právna norma však narazila na Ústavný súd SR. Zdravotné poisťovne tak dostali znova možnosť tvoriť zisk, avšak s podmienkami.