Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva zvažuje pre tender na záchranky zmenu legislatívy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opozičná strana SaS ministerku vyzvala, aby navrhla odvolanie šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zvažuje do budúcna zmenu legislatívy, aby sa nezopakovala súčasná situácia s tendrom na licencie pre záchranky. Vo štvrtok to uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Prízvukovala, že aktuálne nemá kompetenciu zrušiť stále neukončenú súťaž.

"Ja mám veľmi obmedzené kompetencie. Máme tu malú pracovnú skupinu, kde sa snažíme urobiť pozmeňovacie návrhy, aby som mala také nástroje a dokázala do toho nejako zasiahnuť," komentovala s dôvetkom, že ako ministerke jej záleží na tom, aby sa celá kauza vyšetrila.

Opozičná strana SaS ministerku vyzvala, aby navrhla odvolanie šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška. Dôvodom je jeho správanie sa pri prieskume, ktorým mali poslanci Národnej rady (NR) SR preveriť tender na záchranky. ĽSNS na Haška podala na Generálnu prokuratúru (GP) SR sťažnosť.

Prieskum podľa poslancov nič neobjasnil, pretože Haško v utorok (17. 9.) odmietol poslancom sprístupniť dokumenty, ktoré boli potrebné na jeho realizáciu. ÚDZS tvrdí, že bol voči poslancom maximálne súčinný. Argumentuje tým, že informácie, ktoré sú chránené zákonom a priamo súvisia s aktuálnym výberovým konaním, im poskytnúť nemohli. Šéf výboru Štefan Zelník (SNS) a podpredseda výboru Marek Krajčí (OĽaNO) uviedli, že rozhodnutie nezverejniť údaje dajú preveriť právnemu oddeleniu NR SR.

Dôvodom pochybností okolo tendra sú informácie denníka Sme o prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu v tendri LSE - Life Star Emergency. Haško na minulotýždňovom mimoriadnom zasadnutí výboru odmietol zaujatosť členov komisie. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou. Kalavská potvrdila, že ministerstvo dalo podnet na GP SR vo veci prešetrenia prípadu. Ten bude riešiť Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave.