Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: Utečenci sú po príchode na SR často vyčerpaní

Na archívnej snímke z 12. marca 2022 utečenkyne z Ukrajiny sa objímajú pred tabuľou s nápisom CLO na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode v obci Vyšné Nemecké, okres Sobrance. Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva vyhodnocuje efektívnosť jednotlivých krokov pomoci utečencom z Ukrajiny tak, aby nedochádzalo k preťažovaniu existujúceho zdravotného systému.

Bratislava 15. marca (TASR) - Ukrajinskí utečenci sú po prekročení hranice najčastejšie prechladnutí a vyčerpaní, konštatuje to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Priamo na hraničných priechodoch s Ukrajinou sa nachádza pracovný tím rezortu zdravotníctva SR vedený generálnou riaditeľkou sekcie krízového riadenia Ildikó Kukanovou. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Tím v spolupráci s primárkou Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava Alenou Koščálovou má za cieľ definovať potrebný rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti na hraniciach a v hotspotoch. Rezort zdravotníctva vyhodnocuje efektívnosť jednotlivých krokov pomoci utečencom z Ukrajiny tak, aby nedochádzalo k preťažovaniu existujúceho zdravotného systému. Systém sa vyhodnocuje podľa aktuálneho vývoja situácie a flexibilne sa bude prispôsobovať zmenám.

"Celkový počet ošetrených pacientov je zatiaľ nízky. Najčastejšie zdravotné komplikácie, s ktorými vojnoví utečenci z Ukrajiny vyhľadávajú zdravotnú pomoc na hraniciach alebo v hotspotoch, sú vysoký krvný tlak, prechladnutie alebo vyčerpanie," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva. Ľudia s vážnejšími diagnózami sú podľa potreby prevážaní do nemocníc alebo špecializovaných zariadení.
Na snímke z 15. marca 2022 pracovníci Slovenského Červeného kríža (SČK) z územného spolku v Snine na hraničnom priechode v Ubli s občerstvením pripraveným pre vojnových utečencov z Ukrajiny v Ubli.
Foto: TASR - Jana Ďurašková

MZ SR vníma aj potrebu spolupráce s humanitárnymi a dobrovoľníckymi organizáciami, ktoré pôsobia na hraničných priechodoch. Rezort zdôrazňuje, že zdravotná starostlivosť pre našich občanov ostáva zachovaná v plnej miere tak, ako doteraz. V rozšírenom hotspote, ktorý otvorili v Michalovciach, za prvú noc fungovania ošetrili 11 utečencov.

Eliášová uviedla, že na každom hraničnom priechode na východnej hranici je zabezpečená neodkladná zdravotná starostlivosť poskytovaná Záchrannou zdravotnou službou. Na priechodoch vo Veľkých Slemenciach a Ubli je doplnená aj o intervenčný tím MZ SR a lekára. Odborníci internetovej poradne pre mladých ľudí IPčko.sk poskytujú vojnovým utečencom tiež potrebnú psychosociálnu pomoc v krízovej situácii.