Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva: V škôlkach by sa mala pre krízu znížiť teplota

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Táto zmena nepredstavuje zdravotné riziko pre deti a je akceptovateľná. V ostatných priestoroch sa najnižšie povolené teploty nemenia, povedala pre TASR hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Bratislava 5. októbra (TASR) - V materských školách by sa mala v dôsledku energetickej krízy znížiť teplota. Vyplýva to z predbežnej informácie k zmene vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spresnil, že by sa to malo týkať len umyvární a záchodov.

"Z dôvodu očakávanej energetickej krízy sa navrhuje dočasné zníženie teploty v interiéri predškolských zariadení," uvádza sa v materiáli.

Podľa predbežného návrhu by sa v zariadeniach pre deti a mládež do šesť rokov mala v dôsledku energetickej krízy dočasne znížiť iba najnižšia povolená teplota v umyvárni a v záchode zo súčasných 24 stupňov na 23 stupňov Celzia, ozrejmil ÚVZ SR.

"Táto zmena nepredstavuje zdravotné riziko pre deti a je akceptovateľná. V ostatných priestoroch sa najnižšie povolené teploty nemenia," povedala pre TASR hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Priblížila, že jednotlivé ustanovenia vyhlášky, ktorá je v pripomienkovom konaní, sa teda ešte môžu meniť v závislosti od jeho výsledku. Navrhovaná účinnosť novely je od 1. januára 2023.

Rezort chce zároveň upraviť aj priestorové usporiadanie škôlok. "Vzhľadom na vysoký počet detí predškolského veku, ktoré z kapacitných dôvodov nemôžu byť aktuálne umiestnené do predškolských zariadení, bolo potrebné operatívne upraviť kritériá tak, aby sa zjednodušili podmienky pre zriaďovateľov," ozrejmil.