Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Lengvarský: Utečenci z Ukrajiny majú zaistenú zdravotnú starostlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Utečencovi s dočasným útočiskom budú podľa ministerstva zdravotníctva vydávané lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny bez doplatku.

Bratislava 7. marca (TASR) - Ľudia unikajúci pred vojnou na Ukrajine sú na Slovensku v prípade zdravotných problémov ošetrení a dostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť. V prípade ohrozenia života je zdravotná starostlivosť poskytnutá okamžite a bez poplatku. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Ľudia, ktorí prišli z Ukrajiny na Slovensko a majú štatút azylanta, majú plne preplácanú zdravotnú starostlivosť ako ostatní účastníci systému verejného zdravotného poistenia na Slovensku," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Žiadatelia o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť. To znamená aj takú zdravotnú starostlivosť, ktorú im odporučí lekár vyšetrením. K dispozícii je ambulantná pohotovostná služba v príslušnom kraji či meste alebo centrálny príjem nemocnice.

"Oprávnenie na poskytnutie zdravotnej starostlivosti osoby preukážu preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytovanie dočasného útočiska alebo dokladom o tolerovanom pobyte na území Slovenskej republiky," povedal minister.

Kontakty na zubných lekárov na Slovensku poskytujúcich bezplatnú neodkladnú zubnú zdravotnú starostlivosť sú zverejnené na webe Slovenskej komory zubných lekárov.

Voči občanom Ukrajiny so statusom dočasného útočiska a tým, ktorí cez SR len prechádzajú, sa neuplatňujú preskripčné a indikačné obmedzenia. Okrem špecialistu môže lieky predpísať aj všeobecný lekár a lekárne to budú akceptovať. Utečencovi s dočasným útočiskom budú podľa ministerstva zdravotníctva vydávané lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny bez doplatku.