Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Šéf národného klinického tímu pre COVID-19 vyzýva k zodpovednosti

Na snímke zľava hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pediatriu Elena Prokopová, garant štandardných diagnostických, terapeutických a preventívnych postupov MZ SR Jozef Šuvada, Radoslav Krupa z Úradu pre riadenie podriadených organizácii MZ SR, krízový manažér pre udalosti s hromadným postihnutím Radoslav Bránik, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška (na obrazovke) a generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Martin Smatana počas tlačovej konferencie MZ SR na tému Núdzový stav v zdravotníctve, čo znamená v praxi, praktické informácie pre ľudí v Bratislave 20. marca 2020. Foto: TASR – Jaroslav Novák

V aktuálnej situácii je kľúčové chrániť najmä zdravotný personál.

Bratislava 20. marca (TASR) – Aj v núdzovom stave sa ministerstvo zdravotníctva bude snažiť čo najdlhšie udržať zdravotnú starostlivosť pre všetkých. Ako pripomínajú lekári, k hlavnému poslaniu liečiť pribudla nateraz povinnosť chrániť pacienta pred novým koronavírusom.

V aktuálnej situácii je kľúčové chrániť najmä zdravotný personál. Na tlačovej konferencii na pôde Ministerstva zdravotníctva SR to v piatok uviedli odborníci z oblasti zdravotníctva a krízového manažmentu.

"Nie sme veľmi naučení na to, aby sme dodržovali nejaké odporúčania," skonštatoval šéf národného klinického tímu pre COVID-19 Jozef Šuvada. Opakovane preto vyzval občanov k zodpovednosti. Doma by mali zostať hlavne ľudia nad 65 rokov a pacienti s chronickými ochoreniami, ktoré podľa aktuálnych poznatkov môžu pri ochorení COVID-19 spôsobiť komplikácie.

Šuvada zároveň ubezpečil, že členovia jeho tímu sa na dennej báze stretávajú, komunikujú so zahraničím, ale aj vyhodnocujú poplašné správy. Pôsobia v ňom lekári, sestry, laboranti či špecialisti na krízové situácie, viacerí sú významnými expertmi vo svojej oblasti.

Vyšetreniu v ambulanciách musí v súčasnom stave predchádzať telefonická konzultácia s lekárom, apelovala odborníčka MZ SR na pediatriu Elena Prokopová. Lekár zhodnotí aj to, či je vyšetrenie vôbec potrebné, potom ho dohodne na presný čas. Cieľom je zamedziť kontaktu s pacientom podozrivým na COVID-19.

Vo viacerých nemocniciach sa praktizuje triedenie pacientov, tzv. triážový systém. Ako priblížil prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška, chránení sú tak zdravotníci, pacienti v ambulanciách či na lôžkových oddeleniach a prináša to aj lepšiu diagnostiku pre prichádzajúceho pacienta. Systémy triedenia sa líšia. Často sa robí napríklad vo vstupných halách či v starých budovách. Na základe merania teploty a diagnostických otázok dostane pacient náramok a usmernenie, kam má ísť. Jarčuška tento systém hodnotí ako najefektívnejší, hoci pre zdravotníkov predstavuje pomerne veľký nápor na psychiku.

Infektologické oddelenia sú v súčasnosti v plnom nasadení. Podľa Jarčušku nápor zvládajú "s odretými ušami". Niektoré nemocnice skúšajú aj s tzv. drive-through testovanie, pri ktorom sa minimalizuje kontakt s pacientom. Ten absolvuje test, ak je potrebný, z auta.

Radoslav Krupa z Úradu pre riadenie podriadených organizácií MZ SR vysvetlil, že vyhlásený núdzový stav sa v súčasnosti týka štátnych i súkromných nemocníc. Jednotlivé kroky reguluje ministerstvo prostredníctvom konkrétnych usmernení. Je však na manažmentoch nemocníc, aby informovali o tom, čo znamenajú v praxi.

V súčasnej situácii je kľúčové starať sa o zdravotných pracovníkov, uviedol krízový manažér pre udalosti s hromadným postihnutím Radovan Bránik. "Potrebujeme ich ochrániť pred strachom," poznamenal s tým, že psychologická podpora by im mala byť poskytovaná na úrovni konzultácií cez telefón, videohovormi či osobne na sedeniach s profesionálmi. Za dôležitú považuje tiež informačnú bezpečnosť. V nej zohrávajú hlavnú úlohu médiá.